Aposta per la convivència

Les Escoles Obertes d'Estiu es reinventen pel coronavirus

Activitats 'online' complementen les presencials a 6.000 alumnes gràcies a la Fundació La Caixa

zentauroepp54284051 soc caixa200729135716

zentauroepp54284051 soc caixa200729135716

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les Escoles Obertes d’Estiu arrenquen per als veïns dels 36 territoris en els quals es desenvolupa el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI), impulsat per la Fundació La Caixa, juntament amb entitats locals i administracions. A causa del nou context derivat de la pandèmia, les entitats locals s’han reinventat i han apostat per impulsar un format híbrid que els permeti fer activitats a l’aire lliure, així com accions virtuals recolzades en les noves tecnologies.

D’aquesta manera, els territoris ofereixen alternatives gratuïtes que permetin continuar amb l’aprenentatge quan els processos educatius s’interrompen amb les vacances estivals. S’estima que més de 6.000 persones s’afegiran aquest any a les accions impulsades als 36 territoris. 

De Barcelona a Banyoles i Tortosa

A Catalunya, el Projecte ICI es desenvolupa als barris de Torre Baró, Ciutat Meridiana, Vallbona (Nou Barris) i Raval (Ciutat Vella), de Barcelona; Collblanc–la Torrassa (l’Hospitalet de Llobregat); Sant Cosme (el Prat de Llobregat); Marianao (Sant Boi de Llobregat); Fondo, Santa Rosa, Raval i Safarejos (Santa Coloma de Gramenet), així com als municipis de Cardona, Vic, Badalona, Salt, Banyoles i Tortosa.

«Davant una situació com l’actual, és important comptar amb comunitats unides i enfortides. Amb les Escoles Obertes d’Estiu volem que ningú quedi enrere, i gràcies als nous formats dels tallers podem avançar junts», ha destacat el subdirector general de la Fundació La Caixa, Marc Simón.

L’Escola Oberta d’Estiu és un lloc de trobada, diàleg, joc i creació, que es concreta en un conjunt ampli i divers de tallers, activitats lúdiques i d’oci que estan connectades amb els reptes de la comunitat. Els seus objectius són millorar de la convivència intercultural, promocionar la salut, practicar esport, conscienciar sobre el medi ambient, millorar l’entorn, animar a la lectura i creació artística, entre d’altres.

La Setmana Gastronòmica

Una de les accions innovadores que han llançat quatre territoris de forma conjunta és la Setmana Gastronòmica. Amb l’objectiu de generar un espai d’intercanvi, diferents territoris a través d’un representant vinculat al procés comunitari, mostren receptes del món perquè els espectadors viatgin amb el paladar. Del Marroc a Veneçuela, passant per tots els continents. Després de pujar les gravacions a Youtube es genera una conversa amb el jove «cuiner» perquè pugui donar consells i comparteixi la seva experiència amb la resta de la comunitat.

Una altra activitat que és comuna i recurrent és la de tallers de jardineria i d’agricultura ecològica per als més petits que els permeten col·laborar amb associacions de veïns en la cura d’horts urbans i a millorar la conservació dels jardins públics. I, en aquesta línia, alguns territoris han aprofitat la pausa escolar de l’estiu per fer tallers d’art i pintura, que han culminat amb la realització d’un grafiti en un mur, amb l’objectiu d’embellir el barri i donar visibilitat al procés comunitari.

Les Escoles Obertes d’Estiu faciliten també que els més joves se sensibilitzin per la convivència intercultural. En aquest sentit, es promouen experiències a partir d’activitats ‘online’ lúdiques i participatives per reconèixer i respectar les diferències entre cultures, fomentant un diàleg entre iguals. Així mateix, amb l’horitzó generat després del confinament, s’han creat tallers ‘online’ centrats en la cura personal, familiar, comunitària i mediambiental. Aquests són només alguns exemples d’activitats de les Escoles Obertes d’Estiu, que es fan gràcies a la coordinació de les diferents àrees dels ajuntaments i les entitats ciutadanes, culturals, educatives i socials en general dels municipis.

Projecte ICI: 10 anys teixint interculturalitat

El Projecte ICI s’erigeix com un eix fonamental per frenar, evitar i superar processos i situacions d’exclusió social en territoris d’alta diversitat i interculturalitat i es concreta en diferents activitats per crear un teixit social fort. Al llarg d’aquests anys, amb la feina conjunta de les administracions, entitats i ciutadania, ha aconseguit sistematitzar un model per fomentar la convivència i la cohesió social que el converteix en exportable a altres territoris i entitats que el desitgin aplicar.

157.000 beneficiaris l’any passat

Notícies relacionades

Més de 157.000 persones van participar en les 2.787 activitats i accions del Projecte ICI durant el 2019. Promogut des de l’any 2010 per la Fundació La Caixa a 36 territoris d’Espanya, amb la col·laboració dels corresponents ajuntaments, professionals tècnics i el teixit social, el projecte posa en relleu la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa dels municipis i barris, en favor de la convivència ciutadana intercultural.

La fita més gran del projecte és la promoció d’un nou model d’intervenció social, gràcies a la interacció entre persones i col·lectius diversos i a l’adequació de les institucions a l’esmentada realitat. A partir d’aquest model s’està desenvolupant una nova cultura de prevenció, regulació i de convivència ciutadana intercultural que suposa una valuosa aportació en la recerca de noves vies per fer front al repte europeu i mundial de gestionar en positiu la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa.