«Això s'arregla amb 15 dies confinats, però no sé si podríem suportar»

La Consellera de Sanitat d'Aragó opina que el rebrot de covid es controlaria amb un confinament estricte però opta per les mesures «progressives»

Reconeix que la regió potser sigui en la «segona onada» i apunta que hi ha autonomies veïnes «la situació de les quals sigui possiblement infinitament pitjor»

zentauroepp54243001 pol200725193141

zentauroepp54243001 pol200725193141 / CHUS MARCHADOR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico de Aragón

La Consellera de Sanitat d’AragóSira Repollés, reconeix que la situació en aquesta comunitat, on hi ha, com en Catalunya, transmissió comunitària de coronavirus, «s’arreglaria» tornant a decretar un confinament estricte durant un període curt. «En 15 dies en tindríem zero de corba de contagi», afirma en una entrevista concedida a ‘El Periódico de Aragón’, del Grup Prensa Ibérica, al qual també pertany EL PERIÓDICO. Tot i així, conscient que és una restricció que la població «no podria suportar», opta per portar a terme «mesures progressives». Si bé, si aquestes no donen resultats, reconeix que demanaran al Govern central un confinament perimetral. «Jo no descarto que al pitjor dels escenaris ho haguéssim de fer, però sens dubte no és el nostre plantejament ni de lluny en aquests moments», necessita.

Les autoritats d’Aragó, que han notificat 3.138 contagis diagnosticats amb test PCR en els últims 14 dies, cosa que provoca que sigui l’autonomia amb més incidència acumulada per 100.000 habitants (237, quan la mitjana nacional està en 37), han dividit el territori en tres parts. Un està en fase 2 flexibilitzada, un altre en fase 2 estricta i la major part segueix en la nova normalitat. «La delimitació comarcal ens permet no estendre les mesures a tot l’Aragó, amb la qual cosa podem mantenir cert desenvolupament econòmic i social a la resta de la comunitat. Així treballarem, de forma gradual, flexibilitzant o agreujant les mesures en funció de la corba de contagis», assenyala.

Notícies relacionades

Repolles admet que el Govern d’Aragó ha fet «coses malament», ja que en ocasions les restriccions «poden quedar curtes» i d’altres són «massa rígides» i, «possiblement», no s’ha tingut «suficient capacitat de control» de la població ambulant, com els temporers. Si bé, suggereix que altres administracions figuren amb una situació epidemiològica més favorable per problemes de l’estadística: «A ningú se’ns escapa que hi ha comunitats veïnes la situació de les quals sigui possiblement infinitament pitjor que la nostra i, no obstant, no apareixen en la llista de les més afectades. Això pot obeir a factors com la manera d’abocar les dades o el dia que s’aboquen. A nosaltres ens és un llast aparèixer diàriament com la comunitat amb més casos, però això obeeix a l’absoluta transparència. I en aquests moments tenim una capacitat importantíssima, superior a la mitjana nacional, de localitzar contactes».

Així mateix explica que els hospitals aragonesos estan notant «un increment d’ingressos, un degoteig constant, mantingut però sostenible» i que és «tot un futurible» però les «corbes indiquen que possiblement» la regió es trobi «davant una segona onada».