Violència institucional contra la infància més vulnerable

La Fundación Raíces denuncia en un informe les agressions físiques o psicològiques que reben nens i adolescents als centres de protecció de menors

zentauroepp54198700 fundacion raices200721175922

zentauroepp54198700 fundacion raices200721175922

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Cops de puny a la cara i al cap, puntades de peu a l’estómac, trepitjades al coll, empentes, cops amb porres, mossegades, insults i vexacions.  Fundación Raíces –organització sense ànim de lucre que fa 20 anys que protegeix la infància més vulnerable– ha publicat un demolidor informe que visibilitza la violència que relaten alguns nens i nenes acollits en centres de protecció de menors, presumptament exercida pel personal de seguretat, l’equip educatiu i agents de Forces i Cossos de l’Estat.  ‘Violència institucional en el sistema de protecció a la infància’ (que se centra a Madrid, on Raíces té la seva seu) es basa en els testimonis d’aquests menors. «Els seus relats ens resulten versemblants. Hem pogut comprovar directament la seva por i la seva frustració. La seva ansietat i el seu nerviosisme. Els hem acompanyat als serveis sanitaris, hem vist als seus cossos les marques i les ferides, hem rebut el testimoni de testimonis i també en tenim vídeos i fotos», expliquen els responsables de Raíces.

Entre el 2016 i el juny del 2020, la fundació ha atès 537 nens, nenes, adolescents i joves que han patit algun tipus de vulneració dels seus drets a càrrec de diferents administracions públiques espanyoles. Aquest clima és un caldo de cultiu per als casos més extrems: les agressions físiques o psicològiques. L’informe explica que, en aquell període de temps, 55 nens, nenes i adolescents han assegurat haver patit agressions mentre es mantenien sota el sistema de protecció de menors de la comunitat de Madrid. En la majoria dels casos, en mans dels vigilants de seguretat. Els mateixos nois han acudit a la fundació a la recerca de protecció i auxili i, en altres ocasions, Raíces ha rebut la trucada anònima d’algun treballador del centre. Es tracta de nens i nenes d’entre 12 i 17 anys, la majoria, nois que han arribat sols a Espanya nacionals del Marroc. En un percentatge inferior també n’hi ha de Guinea, Algèria, Gàmbia, la República Dominicana i el Camerun. Els casos de nenes constitueixen només un 5% del total. Entre elles hi ha diverses espanyoles, com una menor que estava embarassada i que, a l’anar ajudar un altre company que estava sent colpejat, va rebre la puntada de peu d’un educador. Després de sagnar diverses vegades, la noia –M.I., de 16 anys– va patir un avortament.   

Estrès, ansietat i baixa autoestima

Notícies relacionades

«Ens preocupen molt les conseqüències derivades d’aquest maltractament en la seva salut física, psicològica i en la seva integració social, especialment en un període de desenvolupament vital clau com el de la infància i l’adolescència», explica la presidenta de Raíces, Lourdes Reyzábal. Entre les seqüeles més rellevants hi ha l’estrès, l’ansietat, la baixa autoestima i la normalització de la violència. Mentrestant, les lesions físiques més comunes són ferides, vòmits, fractures i perforació de timpà. «Les autoritats competents en matèria d’infància no han donat a la violència institucional la importància que mereix. Exposa els nens i nenes a una criminalització més gran per la societat», conclou Reyzábal.

Mesures

Fundación Raíces reclama a les institucions una sèrie de mesures per combatre la violència institucional contra la infància. A més de garantir que el model educatiu es basi en el respecte als nens, exigeix evitar la presència de vigilants de seguretat i, en tot cas, limitar la seva intervenció a la seguretat de l’accés al centre de menors. Dotar el sistema de protecció dels recursos necessaris, reforçar els mecanismes externs de prevenció de la violència institucional, com la fiscalia i el Defensor del Poble, i establir mecanismes de denúncia i processos judicials posteriors segurs, eficaços, confidencials i adaptats i accessibles a la infància.