PER LES NOVES RESTRICCIONS

Alcaldes metropolitans critiquen les mesures «incoherents» del Govern

Barcelona i uns altres 12 municipis del seu entorn expressen el seu malestar per la falta d'«un espai sòlid de debat i codecisió»

zentauroepp54155946 colau200718133957

zentauroepp54155946 colau200718133957 / Alejandro Garcia

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona i uns altres 12 municipis de la conurbació metropolitana afectats per les mesures aprovades pel Govern aquest divendres han expressat el seu malestar per les noves restriccions pel coronavirus dictades pel Govern. Els ajuntaments han criticat que el Procicat (Pla Territorial de Protecció Civil) metropolità  «no ha generat un espai sòlid i corresponsable de debat i codecisió», tal com havien demanat els alcaldes i alcaldesses.

En el comunicat conjunt denuncien que no s’han rebut, per part del Govern, explicacions «clares i coherents sobre com aplicar als municipis les diferents mesures aprovades i publicades avui». Així mateix, han remarcat que continua sense estar garantit un sistema adequat de detecció i seguiment dels casos. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de la reunió, ha demanat al Govern de Torra mesures «coherents, clares i aplicables», que tinguin en compte que els ajuntaments són els que han de traslladar a la realitat les mesures que ells aproven en un paper.

Els municipis –Barcelona, Viladecans, el Prat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Just Desvern, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona–  han fet arribar un llistat de punts en què es demana una clarificació més gran en els àmbits com el cultural, l’esportiu, el comercial i les platges. Així, per exemple, han demanat unificar criteris ja que hi ha platges de l’entorn metropolità, com Gavà i Castelldefels, que no tenen restriccions.

El Govern, per la seva banda, s’ha compromès a fer un retorn d’aquestes qüestions aquest diumenge.  El delegat de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, ha assegurat que treballaran «durant la nit amb els experts i sempre basant-nos en criteris epidemiològics per donar demà resposta a les peticions dels alcaldes i veure si poden tirar endavant».

Cinc àmbits

Notícies relacionades

Fernàndez ha expressat la disposició del Govern a analitzar les peticions relacionades amb cinc àmbits: «el sector cultural, l’esportiu, el comerç, amb especial èmfasi als mercats ambulants, les platges i la possible homogeneïtzació dels horaris de la restauració i l’hostaleria».

Mentre això no passi, els consistoris apunten que aplicaran la normativa «tal com està redactada per l’autoritat competent, que és la Generalitat». Si es fes algun canvi per atendre les peticions dels ajuntaments i dels sectors afectats, els municipis asseguren que les aplicaran, i reiteren el seu oferiment a cooperar en el control i la gestió del contagi a nivell local.