El Govern proposa ampliar la xarxa pública de residències

Iglesias impulsa un sistema estatal de cures, amb 300.000 ocupacions públiques

Per finançar l'enfortiment del sistema, planteja augmentar la capacitat recaptatòria

zentauroepp53648710 pol pablo200604204148

zentauroepp53648710 pol pablo200604204148 / FERNANDO VILLAR

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts el document ‘Informe de progrés 2020’, en el qual el Govern es compromet que l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible, impulsada per l’ONU, sigui el «full de ruta» per a la reconstrucció del país després de l’impacte de la pandèmia de coronavirus. L’informe inclou diversos compromisos, entre els quals l’impuls d’un pacte per les cures, l’aposta per una reindustrialització verda o l’enfortiment de serveis públics com la sanitat i l’educació, que van en la línia amb els 17 objectius i 169 metes proposats per les Nacions Unides per lluitar contra el canvi climàtic i la desigualtat econòmica i apostar pel consum sostenible, la pau i la justícia.

Una de les principals novetats del pla, elaborat per la vicepresidència de Drets Socials, capitanejada per Pablo Iglesias, és el pacte per les cures, que l’Executiu vol impulsar a semblança del pacte contra la violència de gènere. La intenció del gabinet de Sánchez és crear un sistema estatal de cures, integrat per unes 300.000 ocupacions públiques, que cobreixin l’atenció a gent gran, nens i dependents, tal com va avançar la ministra d’Igualtat, Irene Montero, en la comissió de reconstrucció del Congrés. I és que un dels problemes que ha posat de manifest la pandèmia són les fallades estructurals en les cures, que tradicionalment recauen en les dones, i els problemes de conciliació que tenen les famílies.

Més residències públiques

Per garantir el dret a rebre cures, l’informe proposa estendre i enfortir el sistema d’atenció a la dependència, a través d’una ampliació de la xarxa pública de residències, l’atenció domiciliària i l’augment de la dotació de recursos. Així mateix, proposa universalitzar l’educació infantil de zero a tres anys, ja que en l’actualitat el sistema públic només cobreix el 32% de la demanda.

Per dur a terme aquest enfortiment del públic, el vicepresident segon proposa «augmentar la progressivitat i la capacitat recaptatòria del sistema fiscal», amb l’argument que Espanya es troba entre els països amb menys impostos de la Unió Europea.

Reindustrialització verda

Notícies relacionades

Finalment, el pla aposta per una reindustrialització verda del país, després que la crisi sanitària hagi posat de manifest la dependència exterior del subministrament de béns i equips necessaris per protegir la salut de la població.

D’altra banda, el Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts la distribució d’un crèdit de 100 milions d’euros destinat a finançar programes de les comunitats autònomes de protecció a la família i la reducció de la pobresa infantil, així com la prestació de serveis socials.