PREVENCIÓ DAVANT LA COVID-19

Andalusia imposa la mascareta fins i tot a la platja

El Govern regional pretén «crear l'hàbit» de portar la protecció i contempla sancions de 100 euros per incomplir-ho

Les vetlles redueixen de nou la seva afluència per ser «porta d'entrada» als rebrots

zentauroepp54052960 varias personas protegidas con mascarillas toman el sol en l200709212534

zentauroepp54052960 varias personas protegidas con mascarillas toman el sol en l200709212534 / Carlos Castro

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

«La mascareta és un abillament més, ens hem d’acostumar a portar-la a la platja i a la piscina». El portaveu del Govern andalús, Elías Bendodo, va exemplificar així la norma que regirà des d’aquest mateix dimecres a Andalusia i que obligarà a portar la mascareta en qualsevol espai obert o tancat, excloent-hi els nuclis familiars, per evitar els rebrots pel coronavirus. Això inclou els passejos per la platja o la piscina, en què la mascareta només es traurà per al bany. Lamultaper no portar aquesta mesura de protecció serà de100 euros, ja que es considerarà una infracció lleu de lallei autonòmica de salut pública.

La comunitat s’afegeix així a les regions on la mascareta passa a ser obligatòria en tots els àmbits, com Aragó, Catalunya o Extremadura. No obstant, Andalusia endureix l’àmbit d’aplicació, ja que se n’estén l’ús a tots els espais, tot i que es pugui mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres. Així, s’inclouen en aquest concepte les reunions d’amics, el lloc de treball o els transports públics, on ja es recomanava el seu ús. L’excepció serà el nucli familiar, les persones amb problemes respiratoris, els menors de 6 anys o els esportistes individuals. Sí que caldrà portar-la en activitats físiques en grup tret que la mascareta sigui impedient.

«Sempre que es pugui»

L’aspecte que crida més l’atenció és de la piscina i la platja. El conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre, va ser taxatiu. «Passejar allà és igual que fer-ho pel passeig marítim, un es creua amb altres persones», va explicar. Per això, s’haurà de portar mascareta, i només es podrà treure quan es consumeixi algun producte, al banyar-se, si s’està sota el para-sol amb familiars o ajagut a la tovallola sempre que es respectin les distàncies de seguretat respecte a altres persones. Per tant, s’haurà de portar la mascareta en reunions amb amics, al congregar persones diferents del nucli convivent. La recomanació és clara: «S’ha d’utilitzar sempre que es pugui», va concloure.

Aguirre va concedir que són precisament les persones més vulnerables les més conscienciades en el seu ús. Per a elles, així com per als pensionistes, s’ha previst el repartiment, a partir del 29 de juliol, d’un lot de mascaretes gratuïtes a les farmàcies andaluses, amb la intenció de «crear un hàbit en el seu ús». Sobre quin és el tipus de mascareta recomanada per evitar el contagi, el conseller andalús ho va tenir clar. «La que es porta posada», en al·lusió al relaxament d’alguns ciutadans, que la utilitzen malament o directament la porten penjada al colze.

Aforament reduït en vetlles

Notícies relacionades

A més de l’obligatorietat de la mascareta, Andalusia ha optat per reduir de nou l’aforament de les vetlles, un tipus d’actes que «són porta d’entrada» a nous rebrots del coronavirus, va indicar el portaveu de l’Executiu regional. En la ment de les autoritats sanitàries hi ha el cas de Belicena (Granada), on elfuneralmultitudinari d’una jove de 17 anys fa uns dies va deixar més de55 casos positiusi contagis entre persones procedents fins i tot d’altres províncies. Així, a partir d’ara només s’hi permetrà l’assistència d’un màxim de 25 persones si se celebra a l’aire lliure o 10 si es desenvolupa en un recinte tancat.

«No ens tremolarà el pols en la presa d’aquestes decisions, que es prenen per criteris de salut pública, per protegir la població», va justificar el portaveu i conseller de Presidència; «qualsevol precaució serà poca». La preocupació està també en el cas de les persones que han complir aïllament per haver donat positiu al contagi o que hagin mantingut contacte amb afectats. En aquest cas, va revelar que estan estudiant mesures per forçar-ne el compliment.