REBROTS PERILLOSOS

Múrcia decreta l'ús obligatori de mascareta a partir de dilluns

La sanció serà de 100 euros i hi haurà excepcions, com les activitats esportives a l'aire lliure i la ingesta d'aliments i begudes

GRAF 9238 CARTAGENA, (MURCIA), 26/07/2019.- El candidato a la presidencia de la Comunidad de Murcia Fernando López Miras, durante un momento de su intervención en el pleno de su investidura, hoy en la Asamblea Regional de Murcia en Cartagena. EFE/Marcial Guillén

GRAF 9238 CARTAGENA, (MURCIA), 26/07/2019.- El candidato a la presidencia de la Comunidad de Murcia Fernando López Miras, durante un momento de su intervención en el pleno de su investidura, hoy en la Asamblea Regional de Murcia en Cartagena. EFE/Marcial Guillén / Marcial Guillén (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Múrcia està molt preocupat amb el rebrot de la pandèmia, i per això ha decretat l’ús obligatori a partir d’aquest dilluns de la mascareta a qualsevol espai, obert o tancat, hi hagi o no la distància de seguretat, segons informa Europa Press. Es tracta d’una mesura de protecció «pròpia i aliena» per fer front a l’«expansió continguda» de la malaltia a la regió durant els últims dies.

Així ho ha fet saber el president de l’Executiu regional, Fernando López Miras, en una roda de premsa oferta amb el conseller de Salut, Manuel Villegas, després de la reunió del Consell de Govern extraordinari que ha aprovat aquesta mesura, que serà aplicada aquest mateix dilluns, després de publicar-la al ‘Butlletí Oficial de la Regió de Múrcia’ (‘BORM’).

El Govern regional ha pres aquesta decisió «seguint la recomanació de les autoritats sanitàries, del servei d’Epidemiologia i del servei de Salut Pública», segons López Miras, que ha advertit que la pandèmia «continua sent-hi» i, «encara que una majoria dels murcians així ho veu, d’altres en canvi no han sigut capaços d’entendre la gravetat de la situació».

López Miras ha recordat que el comitè de seguiment de la Covid-19 va analitzar aquest diumenge en detall «cada contagi i cada brot actiu a la regió». Partint d’això, l’Executiu murcià va decidir aprovar aquest dilluns l’ús obligatori de la mascareta «per part de tots».

Quatre brots detectats

En total, la regió comptabilitza quatre brots, un més respecte a la xifra anterior malgrat que s’ha tancat el que es va localitzar a Las Torres de Cotillas. Així, hi ha dos brots familiars, un a Múrcia i un altre a Cartagena, amb tres casos cada un; així com un brot amb tres casos més originat per una pastera que va arribar a la costa de la regió; i el brot relacionat amb un avió procedent de Bolívia, amb 60 afectats.

En total, López Miras ha explicat que hi ha 100 afectats amb positiu per PCR, 79 en aïllament domiciliari i 21 en hospitals. Com a nota positiva, ha assenyalat que no hi ha cap ingressat a les ucis de la regió des del 12 de març.

Dels 21 ingressos, ha puntualitzat que gairebé tots són «socials» i no «clínics», cosa que vol dir que s’acorden «no per la gravetat del pacient, sinó perquè no hi ha possibilitat que mantingui l’aïllament al domicili per circumstàncies personals o familiars».

100 euros de multa

Quant a la sanció que s’imposarà als que incompleixin aquesta mesura, López Miras ha recordat que el decret establert a escala nacional ja recull multes de 100 euros per a qui no faci ús de la mascareta en la situacions en què sigui obligatori.

López Miras ha puntualitzat que l’ús a partir d’aquest dilluns serà obligatori «excepte en algunes excepcions», com en les activitats esportives a l’aire lliure o quan si ingereixen aliments o begudes. A més, ha puntualitzat que a les platges i piscines «és recomanable la mascareta quan es pugui utilitzar».

D’altra banda, ha anunciat que el Govern regional està redactant un decret llei de règim sancionador, no només per al no ús de la mascareta (ja recollit al reial decret), sinó també per sancionar l’incompliment de la resta de límits autonòmics, com el que fa referència a l’aforament o altres mesures de seguretat.

Així mateix, López Miras ha advertit que «totes les decisions possibles són sobre la taula», perquè «no tinguin cap dubte que continuarem anteposant la salut de tothom a qualsevol altra consideració». Referent a això, ha assenyalat que és «a les mans de tothom que no continuem havent de recórrer a aquestes mesures».

Possible tornada al confinament

El president del Govern murcià no ha descartat la possibilitat de tornar a confinar zones, nuclis de població o la regió sencera si fos «necessari», quan ho recomanin les autoritats sanitàries, però abans d’arribar a aquest extrem, ha anunciat que duran a terme «una limitació d’activitats i també la limitació d’aforaments».

D’aquesta forma, ha anunciat que a mitjans d’aquesta setmana hi haurà una altra reunió amb el comitè de seguiment de la Covid-19, «i si l’evolució dels contagis és negativa i els serveis d’Epidemiologia i de Salut Pública així ho recomanen, prendrem les mesures necessàries tan dràstiques com sigui necessari, amb anticipació i rapidesa, com sempre hem fet».

Notícies relacionades

«Hem de frenar les conductes irresponsables», segons López Miras, que ha recordat que, quan algú té la «més mínima sospita» de contagi, ha d’«aïllar-se i trucar als números de telèfon habilitats». «No es desplaça, no es mou, no té contacte amb ningú», ha dit.

I és que lamenta que s’han donat «situacions inconcebibles», en què persones amb símptomes o amb contacte estret amb contagiats «han fet activitats abans de fer-se la prova PCR». Així, ha arremès contra els que pensen que el fet d’haver-se posat en quarantena implica que han començat les vacances. «NO, són 14 dies sense sortir de casa», ha asseverat.