MEDI AMBIENT

El fiscal de BCN obre tres investigacions per la gestió de residus de la Covid

Les indagacions se centren en les empreses que traslladen i es desfan d'aquest material sanitari

zentauroepp54013987 ordizia200707131628

zentauroepp54013987 ordizia200707131628 / Javi Colmenero

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona, coordinada per Antoni Pelegrín, ha obert tres investigacions pel presumpte abocament i transport il·legal de material sanitari relacionat amb la Covid. Les indagacions se centren en empreses que es dediquen a transportar i a recollir aquest tipus de residus, que han de ser tractats d’una forma específica i segons una normativa concreta. Les companyies que estan sota sospita no només suposadament van moure aquests rebutjos, com mascaretes, sense garanties o barrejats amb altres restes, sinó que també els van dipositar il·legalment en diferents llocs de la província de Barcelona. En un dels casos, es van tirar en un abocador a cel obert.

Les fonts consultades van evitar donar més detalls sobre el cas, perquè encara el Seprona està procedint a recollir proves per aclarir els fets. En el supòsit que es detectessin anomalies penals, els fets podrien ser constitutius d’un delicte contra el medi ambient i, fins i tot, d’un delicte social, si en algun moment els empleats de les empreses investigades van córrer algun risc pel que fa a la seva salut.

Instrucció general

El mes de març passat, el fiscal de la Sala de Medi Ambient, Antonio Vercher, va remetre dos oficis als fiscals delegats d’aquesta matèria, entre els quals, Antoni Pelegrín, per reforçar l’actuació del Ministeri Públic davant residus sanitaris provocats pel coronavirus i la possible adopció de gossos només per poder sortir a passejar durant l’estat d’alarma, que després poguessin ser abandonats (a Barcelona no s’ha obert cap diligència, ara per ara, sobre aquest tema).

«Ens enfrontem a un seriós problema i, el que és pitjor, és que no queda del tot clar quines poden ser les perspectives legals d’aquesta situació en tota la seva extensa magnitud», va advertir Vercher. El fiscal especialitzat afirmava que «paradoxalment està tenint efectes positius per al medi ambient a Espanya i al món, perquè han desaparegut, per exemple, els alts nivells de contaminació atmosfèrica, però aquesta crisi (la de la Covid) està tenint igualment conseqüències negatives, que es poden materialitzar en qualsevol moment».

Antonio Vercher instava els fiscals a expedir les corresponents instruccions a les autoritats policials de cada província «als efectes del correcte seguiment de l’ordre del Ministeri de Sanitat pel que fa al tractament, gestió i disposició dels residus controvertits».

Espècies protegides

Pelegrín ha explicat aquest dimecres que la fiscalia ha obert diverses investigacions, finalment arxivades, relacionades amb les mesures per a espècies protegides al fer obres municipals a Barcelona

. «Confiem que, una vegada ha passat, han pres consciència de la problemàtica», ha dit, amb referència a l’ajuntament de la capital catalana, on van intervenir per obres en una zona on niaven aus protegides.

Notícies relacionades

El fiscal preveu, a més, que les xifres de denúncies anuals pugin el 2020 arran dels efectes del temporal ‘Gloria’, que ha «generat bastanta conflictivitat» en afers com la restauració dels cursos de rius, com el Tordera.