SENTÈNCIA PIONERA

Un jutge avala la 'caixa negra' del cotxe per condemnar un conductor

La prova pericial va revelar que un conductor circulava a 137 quilòmetres abans de l'accident

La fiscal delegada de Trànsit afirma que aquestes pericials suposaran una revolució en la matèria

zentauroepp51370880 grafcva537  tibi  alicante   14 12 2019   imagen de uno los 191214124029

zentauroepp51370880 grafcva537 tibi alicante 14 12 2019 imagen de uno los 191214124029 / Manuel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El magistrat de Barcelona Guillermo Benlloch, titular del Jutjat Penal número 27, ha avalat en una sentència pionera que les dades sostretes de la ‘caixa negra’ d’un vehicle serveixin per condemnar a sis mesos de presó un conductor que va xocar contra un taxi el 15 d’agost del 2014 a Badalona. La informació extreta d’aquest sistema va revelar que el turisme circulava a 137,8 quilòmetres per hora dins de la ciutat. La fiscal delegada de Trànsit, Isabel López, ha explicat aquest dimarts que aquest tipus de pericial és important per aclarir els accidents, ja que ofereix referències no només del moment de l’impacte, sinó els últims cinc segons.

La sentència condemna l’home a sis mesos de presó i privació del dret a conduir durant quatre anys per circular molt per sobre del límit de velocitat sota els efectes de l’alcohol, i per tres delictes de lesions per imprudència greu. El turisme que conduïa va xocar amb un taxi en una intersecció. En el judici no es va acreditar si el taxista va arrencar quan el semàfor ja estava en verd o uns segons abans. La parella que viatjava al taxi i tres persones que anaven amb el conductor condemnat van patir ferides greus.

L’anàlisi de la ‘caixa negra’ del taxi, un registrador de dades anomenat Event Data Recorder (EDR), va revelar que aquest vehicle circulava a 34 quilòmetres per hora i que el turisme de l’acusat va registrar una velocitat de 137,8 quilòmetres.

Al presentar-se aquesta prova pericial, la fiscalia va canviar la seva qualificació inicial dels fets, en la qual reclamava l’absolució, i va sol·licitar la pena de presó. La fiscal delegada de Seguretat Viària de Barcelona, Isabel López, ha valorat la possibilitat de tenir aquestes dades com «una revolució absoluta i total en la reconstrucció d’accidents de trànsit».

El sistema EDR és com una espècie de centraleta de control que registra informació relativa a la conducció, com la velocitat, fre percentatge d’acceleració i règim de voltes del motor. Aquestes dades tècniques són els que permet determinar automàticament quan ha d’activar-se el coixí de seguretat i «aplicada a la reconstrucció d’un accident», possibilita «recuperar informació útil» per determinar la causes del sinistre, remarca la sentència.

López ha explicat que tots els vehicles nous a partir del 2021 hauran d’incorporar aquest sistema de captació de dades, segons la normativa europea, i que fins ara només l’incorporen algunes marques.  La implantació de l’EDR permetrà a les pericials fer més fàcil acreditar els delictes d’excés de velocitat.

Fugir

La fiscal va explicar que l’any passat es van registrar 106 atestats policials a Barcelona per deixar abandonades víctimes després d’un accident de trànsit i fugir. Les xifres compten a partir del març del 2019, quan fugir del lloc de l’accident es va tipificar com a delicte penal. 

Respecte als patinets, va destacar que s’estan produint sentències absolutòries, ja que el jutge aprecia que hi ha «un error de prohibició» en la conducta de l’acusat. És a dir, que no tenia coneixement que aquests aparells elèctrics són considerats ciclomotors i, per tant, es necessita un permís per conduir-los.

Notícies relacionades

D’altra banda, el 2019 es van registrar 4.968 denúncies a conductors en controls d’alcoholèmia, mentre que només se’n van registrar 127 per consum de drogues: «La gent no va més amb alcohol que drogues, però la persecució penal d’aquest segon supòsit és molt limitada a causa de les carències de garanties científiques», va lamentar la fiscal.