el risc dels rebrots

Espanya aprèn a conviure amb el virus

Els experts incideixen que l'escenari a mitjà termini serà similar a l'actual, amb brots controlats i sense oblidar les mesures de prevenció

Sanitat té detectats uns 60 focus en l'actualitat

zentauroepp53994360 soc lleida200704203953

zentauroepp53994360 soc lleida200704203953 / Jordi V Pou

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Brots per tot el país i degoteig constant de contagis i morts per Covid-19. Després de gairebé cent dies d’estat d’alarma, en què es va aconseguir controlar l’expansió de la pandèmia, les dades d’incidència i reproducció del virus al mínim confirmen ara que ens endinsem en una etapa llarga en què no quedarà més remei que conviure amb el virus. Una convivència que, alerten els experts en salut pública, no serà fàcil i obliga a estar alerta per evitar que els focus es descontrolin, com mostren els 60 focus que s’han activat en les dues últimes setmanes. «En prevenció, es tracta de fer moltes coses perquè no passi res», resumeix Ildefonso Hernández, epidemiòleg i portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública (SESPAS).

La situació actual dista molt de l’escenari que es va entreveure ja a mitjans de març. En els pitjors moments de la crisi, Espanya va registrar una incidència acumulada en dues setmanes de 81 casos cada 100.000 habitants, una xifra que en aquests moments s’ha dividit per 10, amb 8,7 casos davant els 16 a què s’arriba de mitjana a Europa. Fa quatre mesos, un de cada quatre positius diagnosticats va necessitar hospitalització, i ara només s’ingressa un de cada 10 casos.

També s’ha reduït la gravetat dels casos. Fa dos mesos, els casos que empitjoraven i passaven a les ucis rondaven el 3,5 o 4% dels ingressats, mentre que ara aquest percentatge es redueix al 1,5 o 2%. Part d’això es deu a la reducció de la mitjana d’edat dels positius, situada ara en els 50 anys en les dones, els 47 en els homes, i en una protecció més gran de les persones més vulnerables. I la taxa de reproducció ha evolucionat del 2,5 o 3%, amb pics en el pitjor de la crisi de fins al 5% a l’actual 0,6%. És a dir, cada contagiat ho transmet a menys d’una persona, un valor que permet donar per controlada la crisi sanitària però no oblidar que el virus continua present.

La barrera dels 250.000 contagis

No obstant, es continuen registrant pics de contagi, com els 174 nous positius notificats divendres passat, que fan pujar el total d’infectats per sobre dels 250.000 casos, segons les dades de Sanitat. De fet, la nova fase ha fet emergir un important nombre d’asimptomàtics, detectats a partir dels rastrejos dels nous contagis. També les morts registren pics i valls, amb 17 de morts de dijous a divendres davant els cinc comptabilitzats la jornada anterior. És el balanç més negre, amb 28.385 persones que van perdre la vida des de l’inici de la crisi, 21 d’elles en l’última setmana.

Els nous casos estan vinculats a algun dels 60 focus registrats en aquestes dues setmanes a gairebé totes les províncies, coincidint tant amb els llocs on hi va haver més incidència del virus durant l’estat d’alarma, com amb els punts amb més mobilitat de persones. «L’existència de brots és l’esperada en una fase com l’actual, en què encara no podem parlar d’eliminació sinó de control i convivència», adverteix Pilar Aparicio, directora general de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, «més fins i tot tenint en compte les relacions internacionals i la reobertura de la mobilitat, perquè el flux internacional també fa que siguem més vulnerables».

Notícies relacionades

El que no ha canviat són els orígens dels contagis. L’entorn laboral, des de fàbriques a centres sanitaris; la família i els amics estan darrere d’aquests brots, als quals en els pròxims mesos s’afegiran els turistes d’altres països i, posteriorment, l’arribada de les infeccions respiratòries pròpies de la tardor, que ja per si mateix afegeixen pressió al sistema sanitari. Sanitat reforçarà la campanya de vacunació de la grip per descongestionar els centres, però Hernández apunta que les mesures de prevenció contra el coronavirus també tindran incidència positiva en algunes d’aquestes patologies que es transmeten de la mateixa forma.

«La convivència és difícil», afegeix el portaveu de la SESPAS, «les tendències d’incidència mundial mostren com països que al principi van controlar bé la incidència, ara detecten un augment dels contagis, no ens podem despistar». Tots dos apunten a la importància, d’una banda, de mantenir les mesures d’higiene i prevenció, i per una altra, a la necessitat d’una bona xarxa epidemiològica per fer els rastrejos en cas de contagi, i «que els brots continuïn sent localitzats i amb baix nombre d’afectats», corrobora Aparicio.