MESURES D'EMERGÈNCIA

Catalunya decreta el confinament de la comarca de Lleida pels rebrots

Els Mossos activen controls al Segrià que emularan el dispositiu que va tancar Igualada al març

El Govern pren aquesta decisió 48 hores després de negar les afirmacions de Fernando Simón

confinament-locutat / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Govern de Catalunya ha acordat decretar, indefinidament de moment, el confinament perimetral de la comarca de Segrià aquest dissabte a les 12.00 hores. En aquesta comarca, conformada per 38 municipis i la capital de la qual és Lleida, hi viuen unes 210.000 persones. Dels nou brots actius de coronavirus que hi ha actualment a Catalunya, set d’aquests es troben a Lleida (els altres dos a Avinyó, Barcelona, i la Vall d’Aran). La incidència del virus al Segrià és «molt superior» a la de la resta de Catalunya, ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés. [Seguiu les últimes notícies sobre el coronavirus en directe.]

Aquesta decisió arriba dos dies després que Salut negués les paraules del director del Centre d’Emergències i Alertes Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, que dijous va afirmar que la Generalitat estava valorant confinaments selectius a Lleida. Ara fonts de Salut asseguren que el departament «sempre» ha dit que aquesta opció era «a sobre de la taula» i que l’evolució de les dades en el Segrià els ha portat, 48 hores després, a prendre aquesta decisió.

Els Mossos d’Esquadra han muntat un dispositiu amb 25 punts de control amb uns 200 agents a l’entorn de la comarca que començarà aquest dissabte al migdia i que restringirà les entrades i sortides d’aquesta àrea, ha anunciat el president Quim Torra, que s’ha reunit aquest matí a primera hora amb Vergés i el conseller d’Interior, Miquel Buch. Segons Torra, el Govern ha acordat el confinament perimetral del Segrià a causa d’un «creixement massa important de casos de contagi» de Covid-19.

mossos / periodico

Diversos efectius dels Mossos d’Esquadra duran a terme els controls policials i tenen ordres de multar els qui desobeeixin les mesures per limitar la mobilitat. El cos policial ha muntat un centre de comandament a l’autovia A-2 a l’altura de Vila-sana, per coordinar el confinament, segons l’ACN. Més d’una vintena d’unitats i un helicòpter estan preparats per tancar la comarca.

L’operatiu és semblant al que va tancar la Conca d’Òdena, on hi ha Igualada, a l’inici de l’estat d’alarma, al març. De fet, la situació de Lleida, província amb què el coronavirus no s’havia acarnissat fins ara com sí que va fer amb d’altres, comença a ser molt similar a la que es va viure a Igualada, que al març va ser la ‘zona zero’ del virus a Catalunya.

Torra anuncia una mesura «difícil» que limitarà la mobilitat i adverteix que es multarà si s’incompleix

Mossos, Bombers, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i Protecció Civil disposaran un centre de comandament avançat dins de l’àrea tancada, ha informat Buch. D’altra banda, Vergés ha justificat la mesura remarcant que la tendència de contagis obligava a prendre-la: en només 10 dies, Lleida ha triplicat els pacients hospitalitzats per Covid-19. Els consellers i el president han mostrat el seu recolzament als ciutadans afectats per les restriccions. 

Les mesures decretades

El confinament s’activa a les 12.00 hores. Fins a les 16.00 hores podran creuar aquest perímetre les persones que siguin al Segrià i resideixin fora d’aquesta comarca o les persones que resideixen al Segrià i es trobin fora d’aquesta demarcació. 

A partir de les quatre de la tarda quedarà prohibida l’entrada o sortida de la comarca tret per a aquelles persones que s’hagin de desplaçar per treballar. La mobilitat, així, estarà permesa per raons laborals (sense diferenciar entre serveis essencials i no essencials) o altres causes justificades, com anar al metge o atendre una persona gran impedida. Els periodistes també podran entrar i sortir per fer la seva feina. Així, no s’atura l’activitat econòmica. 

Els temporers podran desplaçar-se sempre que la seva mobilitat estigui «justificada» per feina

Les restriccions d’entrada i sortida de la comarca no afectaran la circulació per les autovies i autopistes que creuen aquest territori. 

La resolució que aprovarà el Govern per decretar aquest confinament aconsella a la població del Segrià «la permanència en els seus municipis i limitar la mobilitat als casos imprescindibles». 

A aquestes restriccions a la mobilitat se suma la prohibició de les reunions de més de 10 persones, tant en l’àmbit privat com en el públic, així com «reduir l’activitat social», especialment els contactes amb entorns diferents, ha dit Vergès.

Gent gran i temporers

Les mesures acordades pel Govern insten la gent grans a quedar-se confinades als seus domicilis, de manera que surtin només per a l’«absolutament imprescindible», mentre que es tancaran els centres de dia per a la tercera edat i es vetaran les visites de familiars a les residències d’avis, segons Vergés.

Notícies relacionades

A més el Govern ha ordenat extremar les mesures higièniques en els àmbits agrícoles, els treballadors dels quals hauran de limitar la seva activitat a espais públics i privats a l’estrictament necessari. En aquests moments a Lleida hi ha molts treballadors temporals en la recollida de fruita que viuen en condicions insalubres i sense contracte de treball.

Fonts d’Interior confirmen a EL PERIÓDICO que aquest col·lectiu podrà moure’s per la província si així ho necessita en cas que «dormi fora» de la seva àrea de treball, però que la mobilitat haurà d’estar sempre «justificada».