ENTREVISTA AMB EL MINISTRE DE SANITAT

Salvador Illa: «Si algú vol utilitzar la taula de diàleg com una arma electoral, comet un error molt greu»

illa video 2b-elperiodico / periodico

2
Es llegeix en minuts
Luis Mauri

La bronca política durant l’estat d’alarma presagiava una comissió de reconstrucció

No interferiré en els treballs dels grups al Congrés. El president va accedir a la creació de la comissió i és coneguda la nostra voluntat d’arribar a consensos. El president ha allargat la mà a tothom. Ara, tots els grups han de fer front a la seva responsabilitat.

¿Vol dir que l’oposició no sempre ha demostrat responsabilitat en aquesta crisi?

Bé, jo sempre poso l’exemple de Portugal. El líder de l’oposició va defensar davant els seus militants el recolzament al Govern en aquell moment excepcional. L’èxit del Govern, els va dir, és l’èxit dels portuguesos.

Això no ha passat a Espanya.

A la vista està. Hi ha una tasca de control del Govern que l’oposició ha d’exercir, faltaria més. Nosaltres ens hem esforçat a comunicar i explicar l’evolució i la gestió de la pandèmia. La gent vol unitat d’acció en aquest moment excepcional.

«La voluntat del president és mantenir la majoria de la investidura»

El virus ha desmantellat l’agenda inicial del Govern de coalició, però també està modificant el seu marc d’aliances.

És clar que ha trastocat els plans inicials. Hem dedicat totes les nostres forces a combatre el virus i a dissenyar un escut de protecció social sense precedents, crèdits oficials, ertos, l’ingrés mínim vital... Això marca una diferència fonamental amb la resposta del Govern a la crisi financera de fa una dècada. La coalició del Govern està més forta que mai i el president té la voluntat de mantenir la majoria de la investidura.

¿La disposició de Cs a parlar dels Pressupostos anticipa una reformulació d’aliances?

Insisteixo, el compromís del Govern i del president és amb la majoria de la investidura. Ara bé, tenim l’obligació de buscar el suport necessari per tirar endavant les mesures que creiem imprescindibles per al país. Ja veurem...

La majoria de la investidura no ha existit en les últimes votacions de l’estat d’alarma

Ells han explicat les seves raons. El Govern ha fet l’esforç de mantenir la majoria, però quan no ha sigut possible ha buscat suports per a les mesures que considerava necessàries per combatre la pandèmia. L’estat d’alarma va poder agradar més o menys, però és imprescindible per al confinament i el confinament és l’única cosa que ha funcionat al món per contenir el virus.

«La coalició del Govern està més forta que mai»

¿Es reunirà aviat la taula de diàleg sobre Catalunya

El compromís del president és que es reuneixi la segona quinzena de juliol. Esperem que sigui en condicions perquè pugui donar fruits...

Donada la proximitat de l’horitzó electoral català, potser l’únic fruit realista que es pot esperar és que la taula no salti pels aires...

El Govern està compromès amb el diàleg. A partir d’aquí, cadascú té la seva responsabilitat.

¿No tem que la tensió electoral catalana desactivi la taula fins després dels comicis?

Cal ser prou madur per diferenciar les dues coses. Però jo puc respondre-li pel Govern, no pels altres membres de la taula. Si algú la vol utilitzar com una arma electoral, comet un error molt greu. Perquè és obvi que el diàleg és l’únic camí a Catalunya, un camí que exigeix serietat, rigor i plantejaments a mig i llarg termini. Si es demana el diàleg per utilitzar-lo amb altres finalitats és un error.

Notícies relacionades

¿Creu que és això el que passa?

No, crec que fins ara no. Penso que tothom anirà amb responsabilitat a la nova reunió. Si algú no hi anés així, hauria d’explicar per què.