MÉS DE 50.000 CAPSES INTERVINGUDES

Denunciats dos empresaris per la distribució de preservatius Durex falsos

Són els administradors de firmes a l'engròs de drogueria situades a Sant Adrià i Santa Perpètua

Subministraven els productes a venedors ambulants que al seu torn els venien a supermercats

mossos-condones / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos d’Esquadra han denunciat penalment els administradors de dues empreses a l’engròs de drogueria com a presumptes responsables de la distribució d’un lot de preservatius de Durex falsificats. Són dos homes de 48 i 53 anys i de nacionalitats espanyola i pakistanesa, responsables de dues empreses situades a Sant Adrià del Besòs i Santa Perpètua de Mogoda, que subministraven els productes fraudulents, a venedors ambulants que al seu torn els oferien a petits supermercats de Barcelona

Denunciem penalment dos empresaris per distribuir al major preservatius falsos i sense marcatge la CE https://t.co/q6zKpRA0hr pic.twitter.com/FejCs38l8g

La policia acusa aquests empresaris de delictes contra la salut pública i la propietat industrial. Els atribueixen la distribució des de finals del 2018 de més de 15.000 caixes de preservatius falsificats i més de 41.000 caixes de preservatius sense l’etiqueta CE.

La investigació es va iniciar a mitjans del maig passat quan el Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris de la Conselleria de Salut va alertar els Mossos que des d’un supermercat de Barcelona es podien estar venent preservatius falsos. L’avís es va produir després que l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) advertís a Salut que un particular havia denunciat que des d’un supermercat de la travessera de les Corts s’estaven venent profilàctics de la marca Durex que podrien ser falsos, ja que presentaven característiques molt diferents de les del producte original.

Diversos models fraudulents

Concretament, es tractava de caixes de 12 unitats del model Durex Natural Confort, etiquetades en castellà i portuguès, corresponents al lot 1000221414, amb data de caducitat 2024-05.

El 12 de maig, els Mossos i inspectors del Departament de Salut van fer una inspecció conjunta a l’esmentat supermercat. Allà hi van localitzar i intervenir diverses capses d’aquest model i lot concret. Però a més van detectar la comercialització d’un segon model que presumptament també era falsificat, el Durex Dame Placer del lot 1000603437 amb data de caducitat 2024-05.

Així mateix, els agents també van intervenir capses d’altres models de preservatius de la mateixa marca que, malgrat no ser falsos, no es podien comercialitzar a la Unió Europea perquè no portaven el preceptiu marcatge CE, que certifica que el producte compleix les garanties sanitàries per ser distribuït a Europa.

Fruit de les investigacions, els Mossos van detectar que aquests preservatius falsos i sense etiqueta CE també s’estaven venent en altres petits supermercats de Barcelona. Van comprovar que la majoria d’aquests comerços havien adquirit el producte a venedors ambulants, sense cap tipus de garantia sanitària ni factura legal.

Aquesta compra irregular va dificultar més la tasca dels agents per detectar i retirar els productes fraudulents del circuit comercial. 

Finalment, els investigadors van localitzar a Sant Adrià de Besòs el principal punt de distribució dels preservatius falsificats. Allà era on els venedors ambulants es proveïen dels productes per a la seva posterior distribució als supermercats. Es tractava d’un magatzem de venda a l’engròs de productes de drogueria, que operava en col·laboració amb una altra empresa de característiques similars situada a Santa Perpètua de Mogoda.

Més de 50.000 capses distribuïdes

Els policies van comprovar que aquestes dues empreses havien distribuït des de finals del 2018 més de 15.000 capses de preservatius falsificats i més de 41.000 capses de preservatius sense marcatge CE.  Als magatzems d’aquestes empreses els Mossos hi van intervenir 700 capses de preservatius falsos i 11.700 capses de preservatius sense l’etiqueta CE.

Notícies relacionades

Davant aquests fets, els Mossos van denunciar penalment els administradors de les dues empreses per un delicte contra la salut pública i un altre contra la propietat industrial. 

Els Mossos i Salut recomanen a comerços i usuaris que si detecten aquests productes amb els lots i dates de caducitat indicades, no els utilitzin i els retirin del circuit comercial, ja que suposen un risc per a la salut i no tenen garantia sanitària. Són els models Durex Natural Comfort, del lot 1000221414 data de caducitat 2024-05 i Durex Dame Placer, del lot 1000603437 amb data de caducitat 2024-05