TOTES LES NOVETATS

Sense mascaretes i amb 5.000 mestres més, així serà el curs escolar 2020/21 a Catalunya

Les classes començaran presencialment «amb tota normalitat» el pròxim 14 de setembre

zentauroepp53930179 barcelona 29 06 2020 sociedad  colonies o casals a les escol200629210738

zentauroepp53930179 barcelona 29 06 2020 sociedad colonies o casals a les escol200629210738 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza

Amb grups estables de convivència (més petits que les classes tradicionals), sense mascaretes, amb més de 5.000 nous professors i amb un pla de transformació digital de l’educació. Són algunes de les novetats del curs escolar 2020-21 a Catalunya, que començarà el pròxim 14 de setembre amb «absoluta normalitat», que aquest dilluns han presentat els consellers d’Educació, Salut i Economia, Josep Bargalló, Alba Vergés i Pere Aragonès. Les repassem, una a una, a continuació.

Les escoles obriran amb «total normalitat»

El curs escolar 2020-21 començarà el 14 de setembre amb «total normalitat». És a dir, que les escoles obriran com cada any i les classes seran presencials.

Grups estables de convivència

El curs escolar s’organitzarà no partint de les classes tradicionals, sinó partint de grups estables de convivència d’alumnes i professors. Això suposarà, ha destacat el conseller Bargalló, que les ràtios d’alumnes per classe seran inferiors que les de cursos passats. «És una bona notícia pedagògica», ha dit Bargalló.

Aquests grups estables, ha remarcat el conseller, hauran de ser «heterogenis, no per nivell d’aptitud, ni per habilitats ni per nivell acadèmic».

Desapareixen les ràtios més altes

En aquests moments, la ràtio d’alumnes per classe que marca Educació és de 20 alumnes a infantil, 25 a primària i 30 a secundària. Amb la nova organització, ha apuntat Bargalló, les aules que tenien ràtios més altes desapareixeran.

El nombre d’alumnes de cada grup de convivència es definirà després de negociar-lo amb els sindicats i les escoles i en funció de cada cas. 

Sense mascareta als grups classe

L’ús de mascareta no serà obligatòria en els grups estables de convivència. El grup tampoc haurà de mantenir la distància de seguretat i, per tant, podrà mantenir contacte físic. Fora del grup de convivència estable, només s’haurà d’utilitzar la mascareta si no es pot garantir la distància de seguretat.

El professorat del grup classe

Segons ha avançat Bargalló, a primària en cada grup estable de convivència no hi haurà menys de 2 professors i a l’ESO, no pas menys de 5 professors.

Més de 5.000 nous professors

Per fer front a l’augment de grups classe, el Govern contractarà més de 5.000 nous professors, que s’incorporaran als seus llocs de treball el pròxim 1 de setembre. Aquests docents s’afegiran als 700 nous professors que ja estaven contractats per a al curs vinent.

Les assignacions de professorat a cada centre escolar es decidiran després de les negociacions amb les escoles i amb els sindicats.

Totes les possibles baixes de professors es cobriran per substitució des del primer dia.

Normalitat també a les guarderies

El conseller Bargalló ha detallat que la mateixa normalitat imperarà a les guarderies. «Normalitat per als nens i extremes mesures sanitàries per als professors», ha dit. Els nens, ha apuntat, «podran jugar, abraçar-se i mostrar sentiments cap als seus companys».

Pla de transformació digital

El Govern impulsarà aquest curs un pla de transformació digital del sistema educatiu a Catalunya. Un model, han dit, que era necessari i vindrà per quedar-se i millorar el sistema però també per fer front a possibles rebrots i a garantir que l’educació es mantindrà amb garanties si és necessari tornar a les classes ‘online’. Aquest pla digital, entre altres aspectes, garantirà la connectivitat als 140.000 alumnes que es troben en situació digitalment vulnerable.

El pla inclourà més dotacions d’equips digitals, així com més continguts digitals. Igualment s’incidirà en la formació digital per part del professorat per atendre les noves necessitats i mètodes educatius. «Serà el curs de la transformació digital del sistema educatiu a Catalunya», ha remarcat Aragonès.

Inversió de 370 milions d’euros

La contractació de professors (234 milions), el pla de transformació digital (103 milions) i els recursos per fer front a repercussions de possibles rebrots suposaran una inversió de 370 milions d’euros, segons ha indicat Pere Aragonès. També es destinaran 33 milions a mesures contra la segregació escolar.

Els plans d’organització de cada escola, abans del 23 de juliol

Notícies relacionades

El Govern té previst remetre l’1 de juliol a les direccions dels centres educatius tots els criteris sanitaris i pedagògics que serviran per organitzar el curs escolar vinent. Bargalló ha explicat que el 23 de juliol les escoles hauran d’haver enviat a Educació els seus plans concrets d’organització, aprovats pels consells escolars.

Gestió de contagis, cas a cas

L’organització en grups estables de convivència busca reaccionar ràpid i controlar possibles contagis. La consellera de Salut ha remarcat que «en cap cas, un cas positiu suposarà res per a l’escola més que la gestió d’aquest cas». «Com que hi haurà grups estables, es procedirà a la quarantena d’aquest grup. La idea és que en cas de contagi, els efectes en el funcionament de l’escola siguin mínims», ha afegit.