A OAXACA

Un terratrèmol de magnitud 7,1 sacseja el sud i el centre de Mèxic

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha confirmat que una persona ha perdut la vida i una altra ha resultat ferida

zentauroepp53859496 mex3055  ciudad de m xico  m xico  23 06 2020   personas sal200623181544

zentauroepp53859496 mex3055 ciudad de m xico m xico 23 06 2020 personas sal200623181544 / Sashenka Gutierrez

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un terratrèmol de magnitud 7,1 es va registrar aquest dimarts a 12 quilòmetres del municipi de Crucecita, en el meridional estat d’Oaxaca, i es va sentir en diversos punts de Mèxic i va activar l’alerta sísmica a la capital. «Preliminar: Sisme de magnitud 7,1. Localitzat a 12 quilòmetres al sud-est de Crucecita, Oaxaca», va informar el Servei Sismològic Nacional (SMN) a Twitter.

El sisme va tenir lloc a les 10.29 hora local (15.29 GMT). El terratrèmol va activar l’alerta sísmica a la capital, on es va sentir amb força en bona part de la ciutat. L’avís de l’alerta sísmica, aproximadament entre un minut abans que se sentís el moviment tel·lúric, va donar temps a què desallotgessin la major part dels edificis. «Activem el protocol de Protecció Civil», va informar el canceller de Mèxic, Marcelo Ebrard, a xarxes socials.

Una víctima

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha assegurat que es troba en contacte amb Protecció Civil i que l’epicentre es troba a Oaxaca. A més, ha detallat que una persona ha perdut la vida i una altra ha resultat ferida a causa d’un ensorrament provocat pel sisme. El mandatari ha remarcat que «tothom ha de ser evacuat de les zones costaneres per estar fora de perill davant de qualsevol rèplica». «Estarem informant, mantingueu la calma», ha reblat.

La cap de Govern de la Ciutat de Mèxic, Claudia Sheinbaum, va descartar ensorraments d’edificis i danys en hospitals que atenen pacients de Covid-19 després del fort terratrèmol de magnitud 7,5 que va fuetejar el sud i el centre del país. «No es reporten danys majors. Dues persones lesionades. Un home que va ser traslladat a l’hospital a causa que li va caure un cable d’alta tensió i un menor amb traumatisme a causa que va caure», va dir Sheinbaum en una conferència de premsa des del centre de control C5.

Així mateix, va informar que cap centre mèdic que atén pacients de Covid-19 va patir danys i que només l’Hospital Álvaro Obregón, que no atén casos de coronavirus, va desallotjar uns minuts els pacients. «A les persones que tenen als seus familiars dins dels hospitals, dir-los que no hi hagut danys. Tots tenen plantes d’emergència elèctrica», va expressar. Protecció Civil d’Oaxaca va informar a Twitter que està en «monitoratge per possibles danys pel sisme preliminar de 7,1 registrat».

 

El territori mexicà està situat sobre cinc plaques tectòniques. La major part del país pertany a la placa Nord-Americana, mentre que la península de Baixa Califòrnia pertany a la placa del Pacífic i al litoral del Pacífic es té la microplaca de Rivera, la placa de Cocos, i la del Carib.

Els terratrèmols mortals de 1985 i 2017

Notícies relacionades

El 2017, van morir 471 persones a Mèxic a causa de tres sismes, els dies 7, 19 i 23 de setembre, en la tragèdia natural més gran a Mèxic des del terratrèmol de 1985, que va deixar milers de morts a la capital del país.

El terratrèmol de magnitud 8,2 amb epicentre a Chiapas del 7 de setembre va deixar 98 víctimes mortals; 78 d’elles a Oaxaca, 16 a Chiapas i quatre a Tabasco. El del 19 de setembre, de magnitud 7,1 i amb epicentre entre Puebla i Morelos (centre), va deixar 369 morts, 228 d’ells a Ciutat de Mèxic. Quatre persones més van perdre la vida el 23 de setembre, quan un sisme de 6,1 al sud de Mèxic va disparar l’alerta sísmica a la capital.