guia per a la salut pública

Els locals climatitzats que sospitin d'un cas de Covid s'hauran de ventilar durant quatre hores

L'aireig ha de començar unes dues hores abans d'iniciar la desinfecció i es recomana incloure en la neteja les reixetes i filtres

El Govern central deixa clar que no es poden utilitzar equips basats en la generació d'ozó en llocs amb presència de persones»

centro-comercial-barcelona

centro-comercial-barcelona

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern central ha publicat una guia per protegir la salut pública i prevenir la propagació de la Covid-19 en locals públics amb climatització mecànica, en la qual s’estableix que, davant un possible cas de Covid-19, l’espai on s’hagi allotjat la persona ha de ser ventilat, almenys, quatre hores.

El document, dirigit a professionals tècnics del sector, estableix el manteniment dels sistemes de ventilació o climatització d’edificis i locals, com poden ser oficines, centres comercials, instal·lacions esportives o culturals, segons un comunicat del Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco).

En un dels seus punts, la guia emfatitza que la renovació d’aire és el paràmetre més important i recomana, si és possible, un mínim de 12,5 litres per segon i ocupant per aconseguir un aire de bona qualitat, i així mateix recorda que, si l’edifici no disposa de ventilació mecànica, s’ha d’afavorir l’obertura de finestres accessibles.

Una altra de les recomanacions aconsella reemplaçar els filtres d’aire d’acord amb el programa de manteniment de cada edifici, i si el ventilador de l’equip ho permet, es pot millorar l’eficàcia dels mateixos, sempre que es garanteixi el cabal òptim d’aire.

Davant un possible cas positiu de Covid, la ventilació ha de començar unes dues hores abans d’iniciar la desinfecció, i es recomana incloure en la neteja les reixetes d’impulsió i retorn d’aire, a més del filtre de la unitat interior –si n’hi hagués–.

El text incideix que «no es poden utilitzar equips basats en la generació d’ozó en locals amb presència de persones», i assegura que l’Organització Mundial de la Salut adverteix contra la utilització dels llums UV-C per desinfectar les mans o qualsevol altra superfície de la pell.

Notícies relacionades

La guia ha sigut coordinada pels Ministeris de Sanitat, Transició Ecològica i Repte Demogràfic i l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia en col·laboració amb experts en salut pública, sanitat ambiental, aerobiologia i instal·lacions de climatització i ventilació.

Per a més informació, el Miteco recomana consultar: https://www.miteco.gob.es/es/ministerio/medidas-covid19/sistemas-climatizacion-ventilacion/default.aspx