Compte enrere per a la presó

L'última fugida de Benítez, el pederasta dels Maristes

L'exprofessor condemnat a 21 anys de presó declara estar preparat per entrar a la presó però presenta un últim recurs per retardar-ho

L'Audiència de Barcelona ha de resoldre si comença a complir la pena l'únic docent jutjat per abusar sexualment d'alumnes de l'escola de Sants-Les Corts

zentauroepp53722611 joaquin benitez200611125543

zentauroepp53722611 joaquin benitez200611125543

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Joaquim Benítez, l’únic professor condemnat pel cas Maristes, ha sortit del jutjat de Figueres amb la cara oculta rere una mascareta quirúrgica, unes ulleres de sol i una gorra fosca. Quan ha detectat la presència d’un fotògraf d’aquest diari s’ha posat a córrer. L’exprofessor d’educació física continua en forma als seus 63 anys. Minuts abans havia declarat que se sentia preparat per començar a complir els 21 anys i 9 mesos a què va ser sentenciat l’abril del 2019 per abusar sexualment d’alumnes de l’escola de Sants-Les Corts durant 30 anys. Ho deia obviant que havia donat al seu advocat la instrucció oposada: presentar un últim recurs al Tribunal Suprem per seguir en llibertat tot el temps que resulti possible.

Aquest dijous s’ha celebrat a l’Audiència de Barcelona –Benítez hi ha participat virtualment des de Figueres– la vista per resoldre si ingressa o no a la presó mentre el Suprem resol aquest nou recurs després que l’anterior fos rebutjat ratificant enterament la sentència. Les quatre víctimes de qui va abusar, entre les quals es troba el fill de Manuel Barbero –el pare amb qui va arrencar aquest escàndol de pederàstia destapat per EL PERIÓDICO–, han sol·licitat al tribunal que comenci a complir la condemna. Raonen que l’exprofessor ha confessat, que el seu al·legat no és d’innocència, sinó perquè es redueixi la seva condemna a 8 anys, en lloc dels 21 que li han caigut a sobre –és a dir, tot i que el Suprem acabés donant-li la raó no s’estalviaria la presó–, i que tampoc ha demostrat que s’estigui cuidant del seu germà ni que aquest necessiti les seves atencions, el principal argument que va esgrimir per mantenir-se en llibertat des que va ser detingut al febrer del 2016 i que ha continuat brandint després de la condemna. En defintiva, que ja no hi ha cap explicació perquè un home sobre qui pesa la condemna més greu per pederàstia que ha rebut un docent a Espanya, continuï esquivant la cel·la encadenant un recurs rere un altre. 

Notícies relacionades

Benítez va admetre haver abusat d’alumnes a l’escola de Sants-Les Corts en seu judicial però abans ho havia fet en dues entrevistes amb aquest diari. En el judici va declarar que va actuar amb impunitat perquè es va sentir «emparat» pels Maristes, institució a càrrec de l’escola. Però ni la justícia ha investigat l’ocultació d’aquests delictes per l’orde ni cap professor més –en total són una quinzena els denunciats– ha hagut ni tan sols de declarar perquè els delictes que van cometre estan prescrits per a la llei. Benítez és l’únic que ha pagat pels plats que van trencar entre tots perquè entre els més de vint alumnes que el van acusar hi havia quatre casos recents. 

L’exdocent ha declarat des de Figueres perquè actualment resideix a la província de Girona, que pertany a una regió sanitària diferent de Barcelona i, a causa de la desescalada, hi ha comparegut virtualment. Com tot el que concerneix aquest cas, la connexió no ha resultat senzilla. La vista ha hagut de suspendre’s abans de començar durant una hora per problemes tècnics. El tribunal resoldrà en els pròxims dies si la fotografia de Benítez fugint corrent del jutjat és la de l’última vegada que el pederasta del cas Maristes aconsegueix eludir la presó.