«SEXE» I «GÈNERE»

El PSOE irrita el moviment LGTBI amb un argumentari que qualifiquen de «transfòbic»

La posició del partit socialista xoca amb els postulats de Podem, fet que dificulta l'elaboració de la llei trans

Els socialistes rebutgen que l'autodeterminació de gènere es traslladi a l'àmbit jurídic

zentauroepp52658304 carmen calvo200309102514

zentauroepp52658304 carmen calvo200309102514 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El PSOE ha irritat el moviment LGTBI al publicar un argumentari que ha difós entre els seus quadros i a les xarxes socials, elaborat per la Secretària d’Igualtat, dirigida per Carmen Calvo, que pren actitud en un debat que divideix el feminisme des de fa mesos i que està relacionat amb els drets de les dones trans i la teoria ‘queer’.  El document ha sigut difós un dia després que el Consell de Ministres aprovés la llei contra la violència infantil, que, tot i que es basa en l’avantprojecte impulsat pel Govern socialista el 2018, ha sigut lleugerament modificat per la vicepresidència de Pablo Iglesias en els últims mesos.

L’esmentat projecte de llei, que ha sigut enviat a les Corts, diu que «els nens tindran dret a què la seva orientació sexual i identitat de gènere, sentida o expressada, sigui respectada en tots els entorns de la vida». A més, Unides Podem va presentar diverses iniciatives legislatives la legislatura passada, com la llei trans i la llei LGTBI, en què es reconeix el dret a l’autodeterminació de gènere, és a dir, que les persones trans es puguin canviar de nom en documents oficials sense necessitat d’hormonar-se i tenir un informe favorable mèdic. Finalment, l’anomenada llei ‘sí és sí’ contra les violències sexuals dissenyada pel Ministeri d’Igualtat d’Irene Montero, que ja va generar un conflicte entre el PSOE i Unides Podem abans del 8-M, segons un sector del feminisme introdueix nous conceptes jurídics que posen en dubte els drets de les dones basats en el seu sexe, al confondre entre «sexe» i «gènere».

Els «sentiments»

En  aquest context, l’argumentari socialista assenyala que el «sexe és un fet biològic i el gènere, una construcció social». «A les dones les maten per néixer dones», assenyala, perquè el sexe «determina el seu lloc al món i a partir d’aquí es construeix i es delimita l’espai que ocupen i com ho fan». Si bé, segons l’opinió dels socialistes «en els últims temps s’està generant una utilització interessada» per part de l’activisme ‘queer’ dels termes ‘identitat sexual’ i ‘identitat de gènere’ que està posant «en risc el mateix concepte jurídic i subjecte polític dona».  Per això, es mostren contraris que «els sentiments, expressions i manifestacions de la voluntat de la persona», sobre si se sent home o dona, tinguin «automàticament efectes jurídics plens». «El denominant dret a la lliure determinació de la identitat sexual o a l’autodeterminació sexual no té racionalitat jurídica», conclouen.

Notícies relacionades

Aquest posicionament ha generat malestar intern, com ha expressat a les xarxes socials la diputada socialista en l’Assemblea de Madrid, Carla Antonelli, que ha assenyalat que no la «representa» un pamflet «transfòbic», així com irritació en sectors tradicionalment afins al PSOE. Així, la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) i la Fundació Triángulos, les dues entitats més representatives d’aquest moviment, consideren que l’argumentari atempta contra les persones trans, les patologitza i les nega a l’afirmar, l’esmentat document, que la identitat d’algunes és  «l’expressió puntual d’un sentiment» i suggerir que reconèixer els seus drets suposarà un «esborrament» de les dones.

Possible conflicte en el Govern

Els dos col·lectius han demanat una reunió urgent amb el Govern per aclarir quina actitud serà la preponderant a l’hora de portar a la pràctica dos dels compromisos que apareixen en l’acord de coalició: l’elaboració d’una llei trans i d’una llei LGTBI. I és que, ateses les posicions de partida, l’elaboració de les dues lleis podria implicar un nou conflicte entre el PSOE i Unides Podem.