L'EVOLUCIÓ DE LA PANDÈMIA

L'OMS aclareix que són «molt rars» els contagis de persones sense símptomes

L'organisme precisa que els casos de transmissió del coronavirus d'asimptomàtics estan en estudi

Aclareix un «malentès» sobre els asimptomàtics i la transmissió del virus

Decenas de personas pasean y hacen deporte en el paseo marítimo de Barcelona, muchas de ellas sin mascarilla, el 3 de mayo.

Decenas de personas pasean y hacen deporte en el paseo marítimo de Barcelona, muchas de ellas sin mascarilla, el 3 de mayo. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
AFP

L’OMS ha hagut de sortir al pas d’unes declaracions de Maria Van Kerkhove, responsable tècnica de la cèl·lula encarregada de la gestió de la pandèmia en l’organisme, que dilluns va afirmar que és «molt estrany» que les persones asimptomàtiques transmetin el virus. Diversos científics van saltar immediatament a qüestionar aquesta afirmació i la mateixa Van Kerkhove ha hagut d’«aclarir» el que considera un «malentès».

«Vaig utilitzar l’expressió ‘molt estrany’ però és un malentès afirmar que les transmissions asimptomàtiques són globalment molt rares. Jo feia referència a petit grup d’estudi», ha matisat ara.

La polèmica es va originar dilluns quan aquesta epidemiòloga de l’OMS va dir que, partint dels estudis realitzats a molts països, la transmissió del coronavirus per part de persones asimptomàtiques semblava «molt rara». «Estem pendents de rebre més dades per confirmar realment aquest extrem. Però sembla molt estrany que una persona asimptomàtica transmeti la malaltia», va afegir en una roda de premsa virtual.

La frase va obrir un debat en xarxes socials entre la comunitat científica. «Contràriament al que diu l’OMS, no és científicament possible afirmar que els portadors asimptomàtics del SARS-CoV-2 són poc contaminants», va assenyalar el professor Gilbert Deray, metge a l’Hospital Pitié-Salpêtrière.

El professor Liam Smeeth de la London School de Higiene i Medicina Tropial, es va manifestar «sorprès» per l’afirmació de l’OMS: «Hi ha encara incerteses científiques, però les infeccions asimptomàtiques podrien ser del 30% al 50% dels casos. Els millors estudis científics fins ara suggereixen que fins a la meitat de casos han sigut infectats per persones asimptomàtiques o preasimptomàtiques», ha afegit Smeeth.

Notícies relacionades

Els comentaris dels científics van forçar una primera reacció de Van Kerkhove a Twitter: «Els estudis complets de persones asimptomàtiques són difícils de dirigir, però les proves disponibles a partir de les dades subministrats pels estats membres de l’OMS suggereixen que les persones contaminades i asimptomàtics són molt menys susceptibles de transmetre el virus que aquelles que desenvolupen símptomes».

Més tard, en una roda de premsa de l’OMS transmesa també per Twitter, Van Kerkhove va al·ludir a un «malentès» i va voler aportar un «aclariment»: «Jo feia referència a un molt petit nombre d’estudis, dos o tres. Vaig utilitzar l’expressió ‘molt estrany’, però és un malentès afirmar que les transmissions asimptomàtiques són globalment molt rares. Jo feia referència a un petit grup d’estudi», va afegir.