petició

Sánchez i cinc líders més demanen a Brussel·les millor preparació davant pandèmies

En una missiva a Ursula von der Leyen aposten pel desenvolupament d'estocs estratègics i compres conjuntes de material

zentauroepp53595772 graf3660  madrid  31 05 2020   el presidente del gobierno  p200531145817

zentauroepp53595772 graf3660 madrid 31 05 2020 el presidente del gobierno p200531145817 / JuanJo Martin

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i cinc líders europeus més –de França, Alemanya, Polònia, Bèlgica i Dinamarca– han remès aquest dimarts una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la qual insisteixen en la necessitat de garantir una «adequada preparació» davant un possible segon brot de Covid-19 i futures pandèmies. La missiva va acompanyada d’un document en el qual els sis estats membres ofereixen la seva visió sobre com millorar la coordinació. 

«Una estratègia europea més àmplia seria més eficient que si cada Estat membre intenta reforçar la seva preparació cada un pel seu compte», reconeixen en un document que presenten com «un intent d’enfocar alguns paràmetres claus per assegurar la resiliència de la UE a llarg termini, contenir futures pandèmies i evitar el desproveïment de subministraments crítics». Perquè així sigui, el primer pas ha de ser realitzar un seguiment eficient i compartir dades respectant la privacitat i l’ús de dades personals. «És clau», recorden els sis líders europeus reivindicant el desenvolupament d’estàndards europeus o una metodologia harmonitzada de dades en matèria de sanitat interoperatius així com el reforç del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC).

Notícies relacionades

A més, també advoquen per millorar la coordinació de subministraments mèdics, optimitzant la producció europea, i per establir estoc estratègics d’equipament mèdic (equipament de protecció, lots de tests...) i de medicines crítiques. En aquest sentit, reclamen una avaluació del mecanisme europeu de protecció civil i el programa resEU i de les seves capacitats. «Aquests programes i mecanismes estan previstos per ser utilitzats en temps de crisi», així que també s’haurien d’analitzar «solucions a llarg termini». Entre les possibles opcions suggerides per Sánchez i la resta de dirigents europeus hi figura la posada en marxa de licitacions conjuntes per a la compra de material.

Un altre dels àmbits crucials per desenvolupar una preparació adequada és la recerca i la innovació. «És vital augmentar les capacitats europees sobre recerca i desenvolupament de vacunes i tractaments, així com la coordinació a nivell internacional, per assegurar la capacitat de desenvolupar i produir vacunes», apunten. Els sis dirigents europeus també aposten per reforçar el marc regulatori europeu, la cadena de subministrament –evitant el proteccionisme– i el desenvolupament d’instal·lacions de producció. «Un compromís públic a comprar un determinat nombre de productes específics podria garantir els incentius per augmentar les instal·lacions de producció a la UE i alleujar la inseguretat de les empreses en termes d’a qui vendre els productes en temps de baixa demanda», suggereixen.