DESESCALADA A LA GRAN CIUTAT

Barcelona i la seva àrea metropolitana entren a la fase 2 al ralentí

Les escoles obren amb poca afluència d'alumnes en la seva tornada, mentre que els centres comercials registren una bona entrada

El metro puja un 8% però segueix un 70% per sota de la demanda habitual, mentre que el Bicing ha recuperat el 69% dels usos

zentauroepp53694191 barcelona 08 06 2020 economia  apertura centro comercial la 200608190439

zentauroepp53694191 barcelona 08 06 2020 economia apertura centro comercial la 200608190439 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dilluns Barcelona i el seu entorn feien olor de juliol, d’aquelles setmanes descafeïnades en què no hi ha ni la gresca d’un març qualsevol ni el pansiment del solitari agost. Tampoc hi ha ajudat el clima, tot i que hagi sigut el que correspon a un 8 de juny, i no la calor de la setmana passada, que no fa més que alimentar la vaga escolar (ara a distància) de la jove activista sueca Greta Thunberg. La fase 2 ha obert les platges, els complexos esportius a l’aire lliure, els centres comercials, l’interior dels locals de restauració, les zones comunes dels pocs hotels en actiu. També les escoles, que ja estan operatives a tot Catalunya, però sense gairebé alumnes i a 10 dies de tancar el curs. La capital catalana i la seva àrea d’influència fan olor de juliol, però sense turistes i sense nens als gronxadors. Estranya parella: els primers a desaparèixer, els últims a tornar. 

Neteja de la platja de la Mar Bella, aquest dilluns / Ferran Nadeu

El transport públic torna a permetre que s’ocupin tots els seients. Crida l’atenció que aquesta mesura no s’adapti als teatres, però així és la desescalada, tan plena de decisions per a tots els gustos. Un conductor de la línia 24, amb el bus aturat a la plaça de Catalunya, assenyala que sovint encara es troba amb viatgers sense mascareta. «Els faig un crit i se la posen immediatament». Durant la fase 1, l’empresa TMB va guanyar 225.000 usuaris al dia, però les xifres encara són molt lluny de la situació anterior a la pandèmia. Concretament, un 70% per sota. Amb l’entrada a la fase 2, no obstant, les validacions al metro fins a les nou del matí han crescut un 8% respecte a la setmana anterior. Encara molt camí per recórrer. Al Bicing la cosa està anant molt més de pressa i ja ha recuperat el 69% dels usos habituals.

«Un bon primer dia»

Els centres comercials (gairebé una quarantena a l’àrea metropolitana), com La Maquinista o l’Illa Diagonal, han tornat amb bona acollida. Amb personal als accessos dispensant gel per a les mans, amb nous cartells que recorden la necessitat de mantenir les distàncies, amb tothom amb mascareta, que només es treuen per prendre un cafè o perquè el mòbil reconegui la cara del seu propietari. I amb tot obert, amb comptades excepcions, com la botiga Disney, que manté el cartell de ‘tancat’ que van col·locar el primer dia. Una altra vegada els nens... «És un bon primer dia», ha resumit Víctor García, gerent del complex situat a Sant Andreu, a quatre passes de l’enorme cicatriu ferroviària de la Sagrera. L’interior dels restaurants, en canvi, a diferència de les terrasses, que segueixen a bon ritme, va registrar una afluència més aviat escassa. El responsable d’un establiment del carrer de València lamenta «la falta de confiança» de la clientela, però es mostra esperançat que, amb els dies, la ciutadania es comenci a deixar caure. «El cap de setmana serà clau, ja ho veurem...».   

A les escoles haurà sigut molt difícil sentit parlar algú en termes tan optimistes. Moltes han marcat torns de visita per als estudiants, com qui va a renovar el DNI. Amb la mirada posada en el curs que ve, no són pocs els docents i equips directius que es queixen del maldecap que els ha suposat organitzar la tornada a l’escola quan ja hi ha petards a la venda. Amb tot Catalunya ja en fase 2 o 3, aquest dilluns han començat «a atendre de forma presencial», tal com apunta el Departament d’Educació, a 1.413 centres públics d’educació infantil, primària i secundària i 566 de concertats. Tant a Barcelona com a Lleida, que també estrenava etapa, el volum d’alumnes ha sigut testimonial, potser una mica més generós en els últims cursos de secundària. El Govern no aporta dades concretes sobre això.

Tutoria a l’escola Els Til·lers de Barcelona, aquest dilluns / joan cortadellas

Notícies relacionades

A les guarderies, la desescalada està suposant, en molts casos, una autèntica caiguda lliure. A la capital catalana i el seu entorn, el 30% de les privades han tornat a l’activitat entre agres crítiques per part de tres associacions que representen el gremi. A través d’un comunicat, han denunciat que la situació actual fa «inviable» la seva supervivència a mitjà termini, i han assenyalat que l’obertura s’ha fet «per responsabilitat amb les famílies, els nens i la societat en el seu conjunt», però assumint un «greu cost econòmic» al disposar només del 40% de les places que podien cobrir abans del coronavirus. Han alertat, a més, que el 10% de les llars d’infants ja no tornaran a obrir, i que moltes altres seguiran el mateix camí si no reben «els ajuts pactats amb el Govern en el pla de rescat».

A Barcelona, les 101 guarderies municipals apujaran la persiana del 15 de juny al 15 de juliol amb cinc nens per grup en fase 2, i amb 10 en fase 3. L’horari serà de dilluns a divendres de 9 a 15 hores, amb servei d’acollida des de les vuit del matí i amb el menjador inclòs. La limitació de la ràtio obligarà a ser selectiu a l’hora d’acceptar els nens. A través d’un comunicat, el consistori informa que tindran prioritat «les famílies vulnerables i en què els pares hagin de treballar de forma presencial sense possibilitat d’acollir-se a mesures de flexibilitat i conciliació». És allò d’aletejar la papallona, de com tot, la mobilitat, el model laboral, l’educació, el comerç, fins i tot la gestió del temps lliure, està connectat. Pròxima estació a Barcelona: fase 3.