a barcelona

«Em va agafar pels cabells i em va arrossegar pel vagó»

Una dona denuncia als Mossos la presumpta agressió d'un vigilant de seguretat dels Ferrocarrils de la Generalitat

L'afectada va gravar amb el seu mòbil l'acció del treballador que la va obligar per força a sortir de l'estació de la plaça de Catalunya

celia-agresion-metro / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Vaig pujar al tren i poc abans que es posés en marxa va aparèixer el vigilant de seguretat que moments abans m’havia denegat ajuda (la màquina no li va registrar el bitllet que havia comprat). Va entrar al vagó i es va dirigir cap a on em trobava (...) Va començar a insultar i cridar, dient-me subnormal, pocavergonya i idiota (...) Em va agafar del cabell, em va tirar a terra i em va arrossegar pel vagó», aquest és el relat que va explicar als Mossos Celia, una ciutadana francesa que viu des de fa quatre anys a Barcelona. Segons la denúncia, aquest agent de seguretat, que el 31 de maig passat estava de servei a l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de la plaça de Catalunya, també li va clavar puntades de peu a una cama que ja tenia lesionada, la va pujar per força al vestíbul i al veure que estava gravant-lo amb el mòbil, la va empènyer bruscament a l’altura del coll i va llançar l’aparell a terra.

En els vídeos gravats per Celia, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, se la sent cridar quan el vigilant la treu del vagó del tren i com aquest li diu: «No t’estic fent res, no cridis tant». La imatge es mou sense parar. «Com tens tan poca vergonya», l’acusa el de seguretat.  Ella replica i es resisteix a abandonar de l’estació. «Et poso una denúncia pel mal que m’has fet (...) No, no surto per fora. Va trucar a la policia. Mira com m’has deixat el peu, mira el mal al braç (blau)». El treballador respon: «Pobreta» i torna a dir-li que marxi. Ella s’hi nega. Ell li respon: «No em facis que et torni a agafar». A l’intentar la dona gravar la seva identificació, el vigilant l’empeny colpejant-la a l’altura del coll, li agafa el mòbil i l’hi estavella contra el terra.

La màquina que no funciona

Cap a les 18.44 hores d’aquest dia, Célia va comprar una targeta T-Casual a l’estació del metro del Liceu i es va dirigir amb el suburbà cap a plaça de Catalunya per enllaçar amb un tren de Ferrocarils. No obstant, segons la seva versió, la màquina no li va permetre validar el bitllet, com també li va passar a un altre usuari. A l’altre costat hi havia el vigilant a què li va demanar ajuda, mentre li mostrava la targeta que acabava d’adquirir.

Notícies relacionades

Però l’empleat de seguretat li va dir que comprés una altra targeta. La dona va insistir que li deixés passar que anava a perdre el tren, que passava en dos minuts. Una altra usuària que tenia el mateix problema amb el bitllet li va oferir, quan el va solucionar, entrar amb ella. Així va accedir a l’andana i al tren. Al cap de pocs minuts, va aparèixer el vigilant per treure-la del vagó. «Em va arrossegar per tota l’andana i em va pujar per força fins al vestíbul, mentre se’n burlava», va explicar a la policia. La dona va denunciar després el treballador. L’agent de seguretat la va denunciar a ella.

Fonts de Ferrocarrils han assegurat que han revisat el cas mirant les gravacions de les càmeres de seguretat de l’estació i que «no consta que el vigilant cometés cap excés i cap infracció greu». En aquest sentit, van recordar que les instruccions que té el personal de seguretat són no permetre que s’accedeixi al tren sense bitllet i que, en el supòsit que s’hagi de procedir a un desallotjament, «sempre es vetlli per la integritat física» de l’usuari. Ferrocarils ha remès tota aquesta informació a l’empresa de seguretat adjudicatària del servei. Célia, per la seva banda, ha sol·licitat al jutge que s’encarregui de l’assumpte que requereixi a la companyia ferroviària les gravacions de les seves càmeres.