VAN DEMANAR DISCULPES

L'Església no veu cap «prova delictiva» contra els capellans de Constantí i Arbeca

Els dos religiosos van ser investigats pel Vaticà per presumptes abusos a menors

video 3657552 / periodico

3
Es llegeix en minuts
ACN

L’Església no ha trobat cap «prova delictiva» contra els anteriors rectors de Constantí (Tarragonès, Tarragona) i Arbeca (Garrigues, Lleida), Francesc Xavier Morell Josep Maria Font, investigats per abusos a menors. Un informe de l’Arquebisbat de Tarragona conclou que no hi ha prova que «canònicament» incrimini penalment els capellans.

Els dos religiosos van ser destituïts al fer-se públic, el febrer del 2019, que havien sigut investigats pel Vaticà per presumptes abusos infantils, en uns fets que es remunten al 2015 i 2016. L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, assegura que és el primer interessat que «s’imposi la veritat i la justícia», però alhora demana que es respecti l’«honorabilitat» dels capellans mentre no es demostri la seva culpabilitat.

Fa uns mesos, l’arquebisbe Planellas va impulsar uns informes per aclarir si era necessari iniciar una acció penal contra els religiosos Xavier Morell i Josep Maria Font. Els capellans van ser investigats pel Vaticà per uns presumptes abusos sexuals a nens comesos suposadament els anys 2015 i 2016.

En un comunicat, el portaveu de l’arquebisbat, mossèn Simó Gras, ha afirmat que la conclusió dels informes és que no «s’ha trobat prova delictiva que, canònicament, els incrimini penalment». Amb tot, l’arquebisbat ha facilitat tota la informació que disposa sobre els dos religiosos a la Fiscalia de Tarragona perquè pugui fer les diligències i investigacions «oportunes» si ho considera «necessari».

«L’arquebisbe, amb voluntat sincera de màxima pulcritud en qüestions de gravetat, com són els possibles delictes contra menors, vol col·laborar plenament com a primer interessat perquè s’imposi la veritat i la justícia», ha afirmat Gras. En aquesta línia, ha demanat que, mentre no es demostri el contrari, es respecti l’«honorabilitat dels dos sacerdots».

Escàndols per tocaments

Josep Maria Font va presentar la renúncia el febrer del 2019 com a rector de les parròquies d’Arbeca i altres pobles de l’Urgell. El religiós també havia sigut rector de Cambrils. El seu cessament va arribar després de fer-se públic que havia sigut investigat el 2015 pel Vaticà per un suposat cas de tocaments a menors i va ser apartat durant dos anys.

A més, el 2011, l’escola de Cabra del Camp (Alt Camp, Tarragona) va demanar l’expulsió de Font com a professor de religió després de ser sorprès amb dues nenes a la falda. El mossèn també aprofitava la foscor per fer tocaments a menors mentre projectava pel·lícules religioses a la biblioteca.

Font va néixer a Constantí, municipi on es van destapar tres casos de religiosos involucrats en casos de pederàstia. El més antic era el de mossèn Pere Llagostera, ja mort i que suposadament va abusar de més de 10 menors als anys 70. Una de les seves víctimes va ser Joan Reig, bateria d’Els Pets, que va escriure la cançó ‘Corvus’ inspirada en els abusos.

El segon cas era el de Francesc Xavier Morell, que fins al febrer del 2019 va ser rector de Constantí i del municipi veí de la Canonja. I finalment l’escàndol que va esquitxar mossèn Font. Els dos sacerdots van escriure cartes per demanar disculpes a qui s’hagi pogut sentir ofès i agrair la confiança de l’arquebisbe Jaume Pujol, en el càrrec en aquell moment. 

Oficina de Prevenció i Protecció d’Abusos

L’Arquebisbat de Tarragona ha nomenat tres nous membres de l’Oficina de Prevenció i Protecció d’Abusos. Es tracta de la psicòloga Inés Virgili, que s’encarregarà de l’acollida; de la treballadora social Carmen Cumplido, que farà d’assessora, i de l’advocat Carles Ferrer. Tots són professionals laics i pares de família.

Notícies relacionades

A més, l’oficina estarà coordinada pel promotor de justícia de l’Arquebisbat Albert Fortuny. El servei és una eina per al reconeixement, protecció i ajuda a les víctimes, i per a la prevenció d’aquest tipus d’abusos a l’Església.

L’oficina respon a les disposicions del papa Francesc a la carta ‘Vos estis lux mundi’ (‘Vosaltres sou la llum del món’) i a les orientacions de la Conferència Episcopal Espanyola. L’arquebisbat ha posat a disposició el correu electrònic oficina.abusos@arqtgn.cat i el telèfon 977 22 96 30. El servei estarà disponible les 24 hores del dia.