LA CLAU

Aquí hi ha una cosa que no quadra

El virus ens ha fet un regalet: demostrar que ens importen més aviat poc els nens i la seva educació

zentauroepp53632670 made using turbocollage from www turbocollage com200603101818

zentauroepp53632670 made using turbocollage from www turbocollage com200603101818

1
Es llegeix en minuts
Bernat Gasulla
Bernat Gasulla

Subdirector

ver +

Aquí hi ha alguna cosa que no quadra. I no són, només, que també, les estadístiques sobre defuncions i nous contagis per la Covid-19. Ni les camaleòniques condicions per traslladar-se entre regions sanitàries, províncies o comunitats autònomes. Ni les rocambolesques  aliances de Pedro Sánchez per aconseguir recolzaments cada vegada més impensables. Una de les coses que no quadra, i no ho fa pràcticament des de l’inici de l’estat d’alarma, és el tracte dispensat a un tram de la població sense dret a vot, però, amb les lleis i els tractats internacionals a la mà, encara amb més drets que els adults: els nens.

En aquesta desescalada costa avall i sense frens que Espanya ha iniciat ha cridat l’atenció de molta gent una imatge que inclou greus contradiccions o, si més no, paradoxes. Zones de joc infantil acordonades per una espècie de CSI del coronavirus mentre que els adults s’amunteguen en terrasses o xiringuitos de platja. Aquestes imatges mostren l’essència d’un dels llegats d’aquesta pandèmia a Espanya: que poc que ens importen els menors.

«No fan cas ni segueixen les normes», argumenten els que defensen aquest tracte diferencial als més petits. ¿Potser són més obedients els adults que no només incompleixen les recomanacions sinó que a més en presumeixen? ¿Potser són millors ciutadans certs polítics que celebren els seus ‘teleplens’ des de la gandula i en biquini o els que munten festasses ‘rave’ al terrat de casa seva? Per posar dos exemples.

Notícies relacionades

Cal recuperar-se, i al més aviat possible. D’acord. Que vinguin els turistes ja, que obrin comerços, bars i restaurants. Que circulin els diners. Tot això està bé. Però que algú tingui present els pares que han de tornar a la feina sense comptar amb un recolzament educatiu o escolar. O els que teletreballen amb un mocós enfilat a l’esquena. Hem tancat un curs en fals i el que ve amenaça de deixar KO els pares, educadors i nens.

Aquest ha sigut un dels regalets del virus: demostrar que poc que ens importa l’educació.