FASE 2 DE LA DESESCALADA

El 40% de les escoles públiques catalanes podran obrir aquest dilluns

Bargalló assegura que les escoles estaran llestes per «acollir els nens de les famílies que ho necessitin»

Els sindicats insisteixen que no hi ha garanties de protecció del professorat, tot i que només un centre s'ha negat a tornar

zentauroepp53570509 flix  ribera d   ebre   29 05 2020  preparativos para la reo200531154606

zentauroepp53570509 flix ribera d ebre 29 05 2020 preparativos para la reo200531154606 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dilluns les escoles i instituts catalans públics i concertats situats en zones en fase 2 de la desescalada obriran les portes per acollir alumnes que vulguin acudir de manera voluntària, una decisió que ha despertat reticències entre directors de centres i el rebuig unànime dels sindicats, que demanen obrir al setembre i evitar aquesta primera presa de contacte. Aquest diumenge el conseller Josep Bargalló ha aclarit que les escoles «acolliran tots els nens de famílies que ho necessitin». I que estiguin en fase 2, és clar. 

Des de dilluns, que és festiu a diverses ciutats catalanes, estaran oberts els centres educatius de les regions sanitàries del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, l’Alt Pirineu-Aran, Girona, la Catalunya Central, l’Alt Penedès i el Garraf, que representen el 40% de les escoles públiques i el 25% de les concertades. Fins que arribin a la fase de desescalada requerida, cosa que previsiblement passarà el 8 de juny, queden exclosos d’obertura els centres educatius situats a les regions sanitàries de Lleida i Barcelona i el seu àmbit metropolità. Per a l’obertura, el Departament d’Educació ha preparat un pla de desescalada amb mesures per preservar la salut i la seguretat d’alumnes i professors contra el coronavirus que la direcció de cada centre ha hagut d’adaptar.

El pla de desconfinament educatiu ha provocat l’oposició unànime dels sindicats, perquè les mesures «no s’han pactat», «no donen garanties sanitàries» i «fan recaure la responsabilitat en la direcció dels centres», per la qual cosa han demanat traslladar l’obertura a setembre, i la majoria ha arribat a exigir la dimissió de Bargalló.

Reticències en el claustre

Notícies relacionades

D’altra banda, les juntes de directors d’escoles d’infantil i primària de l’Hospitalet de Llobregat, Maresme-Vallès Oriental, Vilanova-Garraf, Reus i l’Alt Empordà han traslladat a Educació que no podran obrir per als menors de sis anys per falta de garanties sanitàries i emocionals, i han criticat la precipitació en l’obertura. Malgrat el rebuig demostrat, públicament només s’ha negat a obrir l’escola Camins de Les Franqueses del Vallès (Barcelona), el claustre de la qual, avalat per les famílies i l’ajuntament, va emetre dijous un comunicat en què argumentava falta de seguretat per no obrir el 8 juny, quan previsiblement estigui en fase 2. Segons el Govern, un 5% dels alumnes en educació infantil tornaran a les escoles, i es preveu que sisè de primària sigui el curs amb més afluència. En una entrevista a RAC-1, Bargalló ha recordat que els alumnes que no estiguin al dia de vacunes no podran anar a l’escola i que el servei de menjador no es reprendrà fins al curs que ve. 

Educació ha previst un servei d’acollida per als alumnes de 3 a 6 anys de 9.00 a 13.00 amb famílies que no puguin flexibilitzar la feina presencial. Fins al 19 de juny, dia en què acaba el curs escolar, no hi haurà classes lectives, no s’avançarà matèria, ni hi haurà servei de menjador, excepte a les escoles de primera etapa d’infantil, que podran oferir el servei si es garanteix el compliment de les mesures sanitàries. Sobre les mesures de protecció personal, el conseller ha recordat que els nens no han d’anar amb mascareta i els professors només han de col·locar-se-la quan mantinguin un contacte directe físic amb l’alumnes i no es puguin mantenir dos metres de separació.