crisi sanitària internacional

Coronavirus: Sanitat aflora ara 283 morts no comptats en les últimes setmanes

Un total de 35 persones van morir en els últims set dies a Espanya i les defuncions arriben ja a les 27.117

Fernando Simón reconeix que hi ha «alguns centenars de morts» no ubicats encara durant la pandèmia

hospital

hospital / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El Ministeri de Sanitat ha notificat aquest dimarts 35 noves morts produïdes en els últims set dies per coronavirus. Des de l’inici de la pandèmia, són ja 27.117 els morts a Espanya per Covid-19. A més, també s’han registrat 194 infeccions noves, per la qual cosa la xifra d’afectats ascendeix a 236.259.

Tot i així, aquest dimarts, Sanitat ha afegit 283 defuncions noves per coronavirus, entre les quals es troben aquestes 35 de l’última setmana. Es deu, segons ha explicat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, al fet que aquestes morts, produïdes temps enrere, no havien sigut registrades en el seu moment. L’expert ha reconegut que hi ha «alguns centenars de morts» que no s’han ubicat encara al llarg de la pandèmia.

«Aquestes 283 morts més inclouen aquestes 35 identificades [en l’última setmana] i, també, casos antics als quals calia adjudicar la data de defunció. Aquest procés seguirà durant diversos dies», ha advertit Simón, que ha destacat que aquesta dada «no modifica» el que «interessa»: que l’evolució de la pandèmia és «favorable». Hi haurà, a més, altres casos que es retiraran de la categoria de morts per coronavirus perquè «al final alguns d’aquests no han confirmat el diagnòstic». «Les xifres respecte als totals de morts no fan un canvi fonamental», ha matisat.

Continua, amb tot, el galimaties entorn de les dades de coronavirus ofertes pel Ministeri de Sanitat. El departament dirigit per Salvador Illa va modificar aquest dilluns el sistema de recopilació de dades per obtenir una informació individualitzada de cada cas en les comunitats autònomes i corregir sèries i eliminar duplicats, entre d’altres. Ahir, per exemple, va reduir en gairebé 2.000 la xifra de morts a Espanya. El Govern va explicar el desajust per la detecció d’errors en les notificacions.

Territoris gairebé lliures del virus

En la roda de premsa d’aquest dimarts, Simón també ha destacat que 10 de les 19 comunitats autònomes han notificat, en les últimes 24 hores, cinc o menys casos d’infeccions per coronavirus. També hi ha 10 autonomies que no han notificat cap mort en els últims set dies i cinc més que en van notificar un o dos. Són, aquestes últimes, comunitats que tenen menys concentració de població que altres de més afectades. «Cada vegada tenim més territori en situació molt favorable de l’epidèmia», ha dit. A més, en els últims 12 dies, hi ha hagut 256 hospitalitzats nous i 12 ingressos en ucis en els últims set dies.

Turisme estranger

Preguntat sobre la possible arribada de turistes estrangers a Espanya aquest estiu, Simón ha respost que Sanitat està provant de «valorar la situació internacional». «Cap de les mesures que es pugui prendre és la més segura. El risc d’importació hem de valorar-lo de forma relativa a la nostra capacitat de transmissió. Si és alta, ens preocupa poc que vinguin turistes. Si és baixa, ens preocupa molt que vinguin casos nous que no puguem controlar», ha explicat.

Així, tot i que encara no hi ha cap criteri per rebre turistes estrangers, Simón ha deixat entreveure que les fronteres d’Espanya s’obriran en funció del país d’origen de cada turista, atenent la incidència acumulada de casos de coronavirus de cada un d’aquests en els últims dies.

Manifestacions del 8-M

Notícies relacionades

Preguntat també per les manifestacions del 8 de març, celebrades dies abans de decretar-se l’estat d’alarma, l’expert ha insistit que l’impacte d'aquestes en l’evolució de la pandèmia és «marginal» i ha argumentat que aquest tipus d’esdeveniments no estava desaconsellat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en aquell moment. A més, ha recordat que Sanitat va recomanar a principis d’aquella setmana que no se celebressin esdeveniments de masses, com congressos, sobretot en els que participessin persones procedents de zones de risc.

Per aquesta raó es va demanar, a diferència del que es va fer amb el 8-M, que no se celebrés el congrés evangelista de Madrid que cita la Guàrdia Civil a l’informe com a exemple de concentracions que sí que es van cancel·lar. «Ens van indicar que hi participarien persones de 120 països, entre ells aquells que es consideraven de risc», ha remarcat Simón. També ha assegurat que l’increment de casos de coronavirus del 9 de març és de contagis que s’havien produït cap al 20 de febrer i que no es poden per tant atribuir als esdeveniments d’aquell cap de setmana.