A BARCELONA

Denunciat per intentar vendre una suposada obra de Picasso

El quadro, que va intentar col·locar per 200.000 euros, portava un certificat d'autenticitat fals i adhesius de galeries de Londres i París

picasso / periodico

1
Es llegeix en minuts
ACN

Els Mossos han denunciat penalment un home per intentar vendre una obra d’art falsament atribuïda a Pablo Picasso. L’estafador, de 71 anys, és de nacionalitat espanyola i veí de Barcelona.

La investigació es va iniciar a finals del 2019 quan la policia catalana va tenir coneixement que un empresari barceloní estava intentant empenyorar en una entitat de finançament que ofereix préstecs pignorats una obra d’art per 200.000 euros. L’obra, titulada ‘Le peintre’ anava acompanyada d’un certificat d’autenticitat emès suposadament per la filla de Picasso i d’un contracte de compravenda firmat el 1994 per 110 milions de pessetes, així com de diferents adhesius de galeries de Londres i París.

La Unitat Central de Patrimoni Històric va contactar llavors a París amb Picasso Authentification, una entitat encarregada de vetllar i protegir el llegat de Picasso. La fundació va respondre ràpidament que l’obra era una falsa atribució i que el certificat que incloïa no podia ser de la peça en qüestió.

Els investigadors van determinar que la persona que oferia el quadro coneixia que l’obra era falsa. Pel que sembla en una altra ocasió ja l’havia intentat vendre, però aquella vegada el comprador va seguir les normes de vigilància en aquest tipus de transaccions i va consultar amb una casa de subhastes de Barcelona, on li van indicar que l’obra era falsa.

Per evitar nous intents d’estafa i la deslocalització de la peça, els Mossos van intervenir el quadro en qüestió així com la documentació.

Notícies relacionades

La peça intervinguda és una còpia d’un original de Picasso del mateix nom (‘Le peintre’) i any que havia sigut impresa en tinta sobre tela i posteriorment retocada amb pinzellades de pintura resseguint el dibuix inferior. A més, el quadro havia sigut sotmès a diversos processos artificials d’envelliment. Les etiquetes de galeries i cases de subhastes estaven col·locades al revés.

Els Mossos han avisat que a l’hora de comprar una obra d’art s’han de seguir unes normes de precaució, com comprar en canals segurs i reconeguts i demanar un certificat d’autenticitat en empreses expertes.