Sanitat rectifica i redueix en gairebé 2.000 la xifra de morts a Espanya

El ministeri ha revisat les dades amb les comunitats i apunta errors en les notificacions

En l'última setmana hi ha hagut 50 morts i 132 nous positius de coronavirus en 24 hores

reduccion-muertos / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat ha reduït de 1.918 la xifra total de morts per coronavirus a Espanya, que se situa en 26.834. El Govern va explicar el desajust per la detecció d’errors en les notificacions. A més, i per primera vegada des de l’inici de la pandèmia, Sanitat va donar dades de morts diagnosticades i amb símptomes iniciats en l’última setmana. Unes dades que, segons el Govern, demostren que la situació de la pandèmia és cada vegada, «més favorable».

Segons va explicar en roda de premsa el director del Centre d’Emergències Sanitàries, Fernando Simón, els experts del ministeri van revisar els casos amb les comunitats autònomes. «Hem detectat duplicitats i casos de morts a qui no els havien fet les proves», va detallar Simón. Per aquest mateix motiu, també va decréixer la xifra total de persones amb diagnòstic positiu amb proves PCR, que es va reduir a 372 casos.

Catalunya és l’autonomia amb un decalatge més gran entre el total de les defuncions de diumenge i el d’ahir (1.126 menys). Li segueixen la Comunitat de Madrid (291), Castella-la Manxa (152), el País Valencià (62) i Castella i Lleó (48).

Nou recompte

Sanitat va canviar aquest dilluns la manera de comptar i publicar la incidència del coronavirus a Espanya. Fins ara, el ministeri donava a conèixer els casos notificats per les comunitats autònomes, tot i que podien ser de dates molt anteriors al dia en què les estaven comunicant. Ara les dades oficials tenen data de l’última setmana.

Hi ha 50 persones mortes; 3.121 de diagnosticades, de les quals 243 van tenir la setmana passada els primers símptomes de la malaltia; 256 pacients hospitalitzats, i 11 més que han requerit cures intensives. Segons Simón, aquest dilluns es van diagnosticar 132 nous positius –amb un total de 235.400–, la xifra més baixa de casos en un dia des del 5 de març (78).  

Segons el ministeri, aquestes noves dades demostren que la lluita contra la pandèmia és «molt favorable». «En relació amb el nombre de contagiats, estem en 6,64 casos per cada 100.000 habitants, però veient els nous pacients amb símptomes d’aquesta setmana els situem en 0,52 per cada 100.000», va afirmar Simón.

Per comunitats, Galícia i La Rioja són les que sumen més morts aquesta setmana (nou cadascuna). A aquestes dues comunitats les segueixen les Balears, amb set morts l’última setmana; el País Valencià, amb sis, i Castella i Lleó, amb cinc. Madrid i Catalunya han informat de tres persones mortes cadascuna i Castella-la Manxa, de dues, mentre que AndalusiaAragó, les Canàries i el País Basc han registrat una mort cadascuna.  

Mentrestant, el nombre de persones que han requerit hospitalització amb un ingrés en els últims set dies és de 256; el total, 122.439. Les autonomies amb més hospitalitzats són Madrid, amb 94 casos nous; Castella i Lleó, amb 25, i el País Valencià, amb 23. Pel que fa a les ucis, 11 persones han hagut de ser ingressades en aquestes unitats els últims set dies.

Sobre l’afectació del virus entre el personal sanitari, Simón ha assenyalat que hi ha 345 professionals que han emmalaltit, dels quals 124 han sigut diagnosticats l’última setmana, i només 15 d’aquests van tenir els primers símptomes de la malaltia els últims set dies.

A Espanya, fins al moment s’han notificat un total de 235.400 casos confirmats de la Covid-19 per PCR. De fet, Simón s’ha congratulat per l’augment en la velocitat del diagnòstic dels casos en els últims dies. «Tardàvem set o vuit dies per confirmar el diagnòstic, avui ho estem fent en tres dies», ha dit.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el Departament de Salut de la Generalitat ha explicat aquest dilluns que ha intentat notificar les dades sobre l’afectació del coronavirus a Catalunya al nou sistema informàtic del Ministeri de Sanitat, però que no els ha pogut carregar en la seva totalitat. No obstant, ha comunicat totes les xifres pel canal habitual al ministeri, segons han assegurat fonts de la conselleria. 

Preguntat sobre si caldria garantir l’accés a les mascaretes a la població més vulnerable, Simón ha expressat que seria «injust» no fer-ho. «Si estem obligant la població a utilitzar mascaretes, el fet de no poder-hi accedir per motius econòmics no hauria de ser un problema», ha afegit. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions