una altra preocupació

Detecten la Covid-19 a la llet materna

Un estudi alemany alerta d'aquesta nova circumstància tot i que sense aportar dades que puguin afectar els lactants

zentauroepp45837091 opinion  lactancia materna  fotografia de 123rf200522165544

zentauroepp45837091 opinion lactancia materna fotografia de 123rf200522165544 / jfk design

1
Es llegeix en minuts

Viròlegs alemanys de la Universitat d’Ulm (sud del país) van detectar per primera vegada la presència del nou coronavirus en la llet d’una dona infectada de Covid-19, tot i que no ha quedat demostrat que el patogen es pugui transmetre a través de la lactància.

Segons un comunicat publicat per la universitat, els científics van analitzar la llet de dues dones que van desenvolupar símptomes després de compartir una habitació d’hospital quan van donar a llum; tant elles com els seus nounats van donar positiu en el test de Covid-19.

L’anàlisi, els resultats del qual van ser publicats a la revista britànica ‘The Lancet’, va revelar que, mentre que a la mostra de la mare que va emmalaltir primer no hi havia traces d’RNA viral, la llet de la segona –que va notar els símptomes una vegada rebuda l’alta– va donar positiu quatre vegades seguides.

Mascareta

Una vegada que va sospitar que tenia el virus, aquesta dona va començar a utilitzar mascareta al sostenir el nounat i a desinfectar-se les mans i el pit, així com el biberó que feia servir en ocasions; no obstant, això no és prova suficient que el nadó s’infectés a través de la llet i no pel contacte físic.

Notícies relacionades

«El nostre estudi demostra que el SARS-CoV-2 pot estar present a la llet de dones lactants amb infeccions agudes. Però no sabem amb quina freqüència passa, ni si els virus que es troben a la llet són infecciosos i poden ser transmesos al nadó», va declarar el professor Jan Münch, de l’Institut de Virologia Molecular d’Ulm.

El comunicat de la universitat especifica que, passats 14 dies, tant la mare com el nadó es van recuperar per complet de la infecció. La forma habitual de transmissió de la Covid-19 són les gotetes de saliva que s’expulsen al parlar; l’Organització Mundial de la Salut no recomana interrompre la lactància directa en cas d’una infecció, tret que la mare presenti símptomes greus que ho facin impossible.