TANCAMENT CONTROLAT

Vol LX 2142, tornada a casa per posar-se en quarantena

Quaranta-cinc viatgers tornen a València després de dos mesos d'intents fallits, es confinaran a casa i seran controlats telefònicament

zentauroepp53488865 valencia200521163854

zentauroepp53488865 valencia200521163854 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Amb 30 hores sense dormir i tres vols empalmats l’Aleix va tornar aquest dijous a trepitjar terra espanyol. De Mont-real a Frankfurt, d’allà a Zuric i, finalment, a València. Va volar a la tercera, perquè li van cancel·lar dues sortides prèvies, i després d’haver-se passat l’última setmana amb el visat que li van donar al setembre ja caducat.

A la sala d’arribades de l’aeroport de Manises, abans de poder abraçar-se amb el seu pare, l’esperava un control de temperatura i un bon feix de formularis per intercanviar, que l’informaven de la seva situació i li sol·licitaven les dades sobre el seu estat de salut, els contactes que hagi pogut tenir recentment amb coronavirus i quin serà el seu domicili en les pròximes dues setmanes i un telèfon per controlar-lo. Perquè a aquest becari de l’ICEX li toca passar la quarantena.

Catorze dies de desplaçaments limitats als indispensables i sempre amb mascareta. Li toca passar-la a ell i a tot el qui ha arribat a Espanya des que fa una setmana es van aixecar les restriccions de vols internacionals, limitats durant dos mesos bàsicament a repatriacions i a l’arribada de material sanitari.

Un dels passatgers abraça plorant un familiar a l’arribar a València / MIGUEL LORENZO

Des d’aleshores, però amb comptagotes, han començat a arribar avions als aeroports que ha seleccionat el Ministeri de Foment. L’LX 2142 de Swiss Air amb origen a Zuric ‘va reestrenar’ les pistes de l’aeroport valencià amb un Airbus A220-100 amb capacitat per a 125 passatgers, que en un espai aeri gairebé verge es va avançar 12 minuts, en què tots van haver d’anar amb mascareta i en què no hi va haver problemes per complir les distàncies de seguretat.

«Hi devíem anar uns 45 passatgers. Jo anava sol a la meva fila, sense ningú davant ni darrere», va explicar el Sergio, que treballa de paleta a Alemanya. «Torno perquè he de fer papers», va explicar sense entrar en detalls. «Passaré per casa dels pares per veure’ls des de fora i me n’aniré a casa meva», va detallar. En tot just uns dies ha pogut organitzar el viatge, va explicar. «És que allà tot és molt més ràpid», va apuntar sense voler evitar la pulla.

Força major o tornada

Aquestes quatre desenes de viatgers permeten fer-se una idea de qui decideix volar a Espanya ja en desescalada però encara en ple estat d’alarma: els que no en tenen més remei i els que tornen a casa i no van poder fer-ho abans.

Entre els primers hi havia un home d’uns 30 anys visiblement afectat. Al seu pare l’operen d’aquí a una setmana d’un tumor cerebral. També hi havia el Fernando i la Isabel, que venien a veure la mare del primer, gran i malalta, i que han hagut d’aportar comunicats mèdics per justificar el viatge però també anàlisis pròpies que confirmaven que estaven ‘nets’ de Covid-19.

Encara així a última hora van tenir un ensurt. «Vaig trucar ahir al consolat espanyol i em van dir que no teníem permís i em vaig posar a plorar», va explicar la Isabel. Una segona trucada a Espanya li va tornar certa calma, que no ha sigut total fins que no s’han enlairat. Perquè no tothom ho va poder fer. «A Zuric s’ha quedat una dona alemanya, no l’han deixat passar», va explicar el Fernando. No sap si per falta de motiu per viatjar o per falta d’acreditació del seu estat de salut.

L’àvia i la tia de l’Abel van anar a buscar-lo a ell i a la seva mare a l’aeroport / MIGUEL LORENZO

Notícies relacionades

Entre els que tornaven a casa, amb molta millor cara, hi havia l’Ingrid, una alemanya establerta a Alacant i àvida de sol, o la María José, que ho va fer des d’Alemanya amb el despert Abel, al qual la seva àvia Encarna el va agafar tot just va aparèixer. «Havíem d’haver tornat el 30 de març però han anat suspenent els vols», va relatar la María José, a qui la quarantena no semblava suposar-li massa preu a canvi de tornar. «Han dit que ens trucaran», va comentar tranquil·la.

Excepció inclosa

El vol va incloure fins i tot una de les poques excepcions que recullen l’estricta normativa de benvinguda. «És un capità de vaixell, crec que pel nom és ucraïnès i l’he de portar directament a un barco al port de Castelló», va revelar un veterà taxista. Tripulacions, treballadors transfronterers i transportistes, a més de treballadors sanitaris, estan exclosos de les mesures sempre que vagin a treballar i no hagin estat en contacte amb persones infectades

Temes:

Desescalada