DADES OFICIALS

Augmenten les investigacions penals contra residències de gent gran per la Covid-19

Les fiscalies catalanes mantenen obertes 30 diligències per la possible comissió d'un delicte

La Comunitat de Madrid continua al capdavant en el nombre de casos incoats per aquesta via

zentauroepp53017979 coronavirus200403203131

zentauroepp53017979 coronavirus200403203131 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les investigacions penals per la possible comissió d’un delicte obertes per la fiscalia tant a Catalunya com a Espanya van en augment dia a dia. En l’actualitat es mantenen vives a les fiscalies catalanes un total de 30 diligències d’aquestes característiques (la setmana passada n’eren 24), mentre que el global a tot l’Estat ascendeix a 160 (26 més que fa set dies). A Barcelona s’estan tramitant 16 casos que podrien desembocar en denúncia o querella als jutjats, mentre que a Madrid es dispara la xifra a 67. La comunitat madrilenya és la que acapara més indagacions d’aquest tipus, 92, més de la meitat de les registrades al territori espanyol. El repunt s’ha registrat també a Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Aragó.

La majoria de les diligències d’investigació que s’estan tramitant a Barcelona provenen de la denúncia de particulars que han patit la mort d’un membre de la seva família i que suposadament han rebut una atenció deficient al geriàtric on vivien. No obstant, grups de familiars de residents en diversos centres, agrupacions d’afectats per la pandèmia o entitats d’una altra índole també s’estan movent i han presentat denúncies, com és el cas de l’Agrupació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència. A la capital catalana, s’ha incoat un procediment per la comunicació per part del Registre Civil de Sant Boi de la mort de persones en quatre residències concretes.

En aquest mateix sentit, aquest dimarts s’ha presentat davant de l’opinió pública de forma oficial la plataforma Afectats pel Coronavirus, els caps visibles dels quals són l’andalús Abraham Granadino i Ángel Juarez, president de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET). Aquest ultima una demanda contra la Generalitat per la mort de la seva mare. «Els morts en residències no ho han fet amb dignitat. Se n’han anat persones en absolut silenci, aïllades. És inhumà», ha explicat en roda de premsa.

Dificultat de prova

Els juristes consultats per aquest diari consideren que és complicat construir amb proves una querella o denúncia per la via penal, ja que s’hauria de concretar qui ha comès el delicte i els indicis que hi ha en contra seva. Algunes de les denúncies presentades a les fiscalies en aquest àmbit solen ser genèriques i això dificulta la possibilitat d’investigar. Els advocats són més partidaris d’interposar un recurs contenciós administratiu en cas que la residència sigui de titularitat pública, argumentant el deficient funcionament del sistema, o anar a la via civil en el supòsit que sigui privada. Els fiscals, ara per ara, estan recopilant dades per poder decidir si judicialitzen o no les seves investigacions.

Notícies relacionades

La fiscalia catalana, a més, mantenen obertes 68 diligències civils de seguiment (en total, a Espanya en són 211) de residències per controlar que no s’hi cometin vulneració de drets allà allotjats i que no hi hagi disfuncions en la gestió. En alguns casos i al cap d’un temps, una part d’aquests expedients passen a ser investigacions penals si es concreta la possibilitat que hi hagi hagut negligència i s’hagi pogut cometre un delicte.

De forma paral·lela, hi ha jutjats que ja estan tramitant investigacions penals per les denúncies presentades directament pels familiars. A Catalunya, segons les dades facilitades per la Fiscalia General de l’Estat, hi ha dos procediments incoats a Sabadell i Cerdanyola. En el primer cas, per desatenció i falta de tractament a persones ingressades en un centre, i en el segon, pels presumptes delictes de falsedat en document oficial i omissió del deure de socors.