MALALTIES 'TEMPS-DEPENDENTS'

La por del coronavirus retarda 17 minuts les trucades per ictus

Els serveis d'emergència detecten un retard en els avisos al 112 per evitar anar a l'hospital per la Covid-19

Els experts adverteixen de les greus conseqüències que comporta demorar la petició d'ajuda en ictus i infarts

ambulancias-domingo

ambulancias-domingo / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Qui més, qui menys té por de la Covid-19. Per això, vista la seva gravetat, durant el confinament, gairebé tothom va intentar evitar en la mesura possible les visites al lloc on hi hauria més encomanats i, per tant, més risc de convertir-se en un d’ells. Aquesta reacció tan humana pot acabar sent, no obstant, molt més perillosa que el mateix coronavirus en el cas que el que estiguis patint sigui un ictus o un infart.

El gerent del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), el doctor Antoni Encinas, calcula que la trucada al 112 en casos d’ictus s’ha demorat una mitjana de 17 minuts i això en aquesta malaltia pot tenir conseqüències molt greus, quan no fatals, perquè ja no es pugui fer res pel malalt. El retard davant dels casos d’infart s’ha xifrat en una mitjana de 22 minuts.

Tant els ictus com els infarts són malalties que mèdicament es coneixen com a temps-dependents: la gravetat de les quals augmenta segons ho fa també el temps que es tarda a atendre-les. Com més retardis l’assistència mèdica més possibilitats hi ha de morir o en el cas que se sobrevisqui les seqüeles siguin més greus. 

Menys casos

Durant el confinament han descendit el nombre d’ictus i d’infarts. Ho han fet en un 8% els primers i un 18, els segons, perquè tots dos estan molt relacionats amb els esforços i tant els laborals com els esportius han disminuït amb el confinament imposat per aconseguir doblar la corba de contagis de la Covid-19.

Encinas explica que en els quatre primers mesos del 2019 hi va haver 1.300 ictus a Catalunya en els quals es va requerir l’actuació del SEM; aquest any la xifra ha sigut de 1.191. En el cas d’infarts, de 1.049 s’ha passat a 922. Només el mes d’abril l’any passat n’hi va haver 286 i aquest, 233.

El problema és que quan s’han produït s’ha esperat molt més que l’any anterior per trucar al 112. El 2019 la trucada per ictus es demorava entre 55 i 230 minuts, però aquest any aquesta tardança s’ha retardat fins a arribar a 551 minuts en algun cas. La mitjana d’espera arriba a aquells 17 minuts que poden ser crucials a l’hora de sobreviure bé a la malaltia.

El gerent del SEM admet que encara és aviat per avaluar la incidència que aquesta demora ha tingut en les seqüeles amb què haurà de conviure el pacient a partir d’ara, però adverteix de la transcendència d’evitar-la per la qual cosa suposa cada minut que tardis en les malalties temps-dependents '. Sobretot, perquè tant amb l’ictus com amb l’infart, una vegada que es produeixen, mai aconsegueixes evitar el trasllat a l’hospital, per la qual cosa no serveix de res intentar esperar que es passin només més que a contribuir al seu agreujament.

Protocol d’anys

El protocol existent permet que els facultatius del SEM disposin de l’historial complet del pacient a les seves tauletes i que a través d’aquestes informin l’hospital al qual se’l traslladarà en funció de la seva gravetat. Segons el doctor Encinas, fa anys que funciona i funciona bé. «El problema no és aquest. El problema és el que la gent espera», insisteix.

Ni tan sols admet que atendre les urgències relatives a les malalties respiratòries que van poder sorgir en els pitjors dies de la pandèmia hagi pogut tenir transcendència en l’atenció dels ictus o infarts. Les assistències per la Covid-19 es van equilibrar, explica, al descendir pel confinament els accidents de trànsit i els laborals, que durant la normalitat suposen, sobretot els primers, gran part de la seva activitat normal. 

Notícies relacionades

«Per molt que millorem el sistema no podem fer res si no truquen abans», conclou el responsable del SEM, per demanar que truquem al 112 si tenim algun dels símptomes d’aquestes malalties.

En el cas d’un infart, consisteixen en dolor opressiu al pit i sudoració, tant per a homes com dones, tot i que en ells, al tenir més musculació, els senyals solguin ser més explícits. Per la seva part, els problemes que poden portar a pensar que s’està patint un ictus són problemes al parlar, incoherència en el llenguatge, asimetria al rostre i paralització d’un dels costats o del braç.