Dia Internacional contra l'Homofòbia

Sis històries de violència sobre el col·lectiu LGTBI

Les denúncies per agressions a persones per la seva identitat sexual van créixer un 58% el 2019

Des del carrer fins a la família, la discriminació i l'assetjament estan presents en tots els àmbits

Campaña de los Mossos para incentivar la denuncia de delitos de homofobia. / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una menor increpada al carrer, una prostituta colpejada, un jove humiliat a la feina, un home assetjat per la seva família, un noi insultat en un McDonalds, una víctima de ‘bullying’ a la seva escola. Les denúncies per violència contra el col·lectiu LGTBI (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals) han augmentat en un 58% a Catalunya el 2019. Sis casos recents que recorden aquest 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia, l’assetjament que pateixen algunes persones pel fet d’haver triat una identitat sexual que s’escapa de la classificació de gènere tradicional.

«¡Puto trans, vine aquí!»  

Un grup de dos nois i dues noies s’acosta a una menor transsexual a Malgrat de Mar (Maresme) a la nit. Li demanen el telèfon. Ella intueix de què va i prova d’ignorar-los. No funciona. Se li posen al darrere i comencen a cridar-li. S’aixeca i intenta marxar. «¡Eh! puto trans, vine aquí!». Una de les noies l’agafa per l’esquena i li dona una puntada de peu. 

L’aparició casual d’un amic permet fugir a la víctima. A l’arribar a casa explica el que ha passat a la seva mare, que l’escolta i l’anima a denunciar-ho. És un dels 35 casos que han investigat els Mossos d'Esquadra durant el primer trimestre del 2020, indagacions que han acabat amb la detenció de 16 agressors transfòbics

La nit de la Rambla  

La dona exerceix la prostitució a la Rambla de Barcelona de matinada. Un home se li acosta i li pregunta el preu per un servei. Ella sent l’obligació d’identificar-se com una dona transgènere. El client respon que no hi té inconvenient. Es desplacen junts a un domicili pròxim. 

A l’arribar a la casa l’home treu una navalla i la colpeja amb una ampolla de cervesa. Apareix un segon home al pis. Els dos la menyspreen per ser un home que aparenta ser una dona. Acaben robant-li la bossa i després li demanen que se’n vagi. La dona denuncia els fets en una comissaria. La tensió del moment ha fet impossible que retingui l’aspecte de cap dels dos agressors. 

A l’estació de tren 

Sis joves l’envolten i l’amenacen a l’estació de tren a Parets del Vallès. Es fiquen amb ell per la seva condició sexual. No és la primera vegada. En altres ocasions el mateix grup ha arribat fins i tot a seguir-lo fins al seu lloc de treball per insultar-lo davant dels seus companys. ¿El desqualificatiu més repetit? Que era «un malalt». La situació va incomodar el seu entorn laboral i es va quedar sense feina. No hi ha proves que els dos fets tinguin relació, però la quadrilla d’assetjadors no ha ajudat que mantingui el lloc.

Els agressors pengen temps després a Instagram un vídeo per amenaçar-lo i per dir-li de nou «malalt». Aquesta vegada els denuncia adjuntant com a prova la seqüència difosa a la xarxa social. 

La família de Tarragona 

Un home explica a la seva mare que ha conegut algú i que aquest algú és transsexual. La revelació, lluny de rebre la comprensió desitjada, desencadena una tempesta. La resta de membres de la família embogeix amb l’elecció sentimental que ha pres. Li ordenen posar fi a la relació, fins i tot l’amenacen –algun de mort– i acaben, com els joves de Parets del Vallès, anomenant el seu parent «malalt». 

L’assetjat comença a tenir por que les amenaces es puguin portar a la pràctica. Els coneix i sap que són persones tan religioses que no parlen perquè sí. Sol·licita una ordre d’allunyament que els mantingui allunyats i que també l’aparta definitivament dels seus parents. La família, d’altra banda, havia buscat un tractament per intentar 'curar-lo'. 

Increpat al McDonald’s 

Notícies relacionades

Un noi homosexual entra en un McDonald’s el Dia de l’Orgull LGTBI. La seva manera de vestir enfurisma un dels clients. S’acosta i li demana «respecte» per entrar d’aquesta fila en un lloc públic. El jove, que vesteix pantalons curts i samarreta de tirants, li respon que l’únic que vol és agafar el seu menjar i marxar. Ni així aconsegueix que desisteixi. L’agressor l’acovardeix, li assegura que «l’inflarà d’hòsties» i el desafia a «avisar la policia». Un client grava la seqüència sencera des d’una taula ubicada just al costat de l’incident. L’absència d’agressivitat de la víctima, la insistència de l’agressor a voler colpejar-lo per com vesteix i la tebiesa del treballador de seguretat formen un retrat eloqüent que es viralitza. 

‘Bullying’ 

Una menor transsexual decideix demanar ajuda per escapar-se del calvari que viu a l’escola on estudia. Una companya l’agredeix i insulta constantment. L’assetjament, que fa temps que està en marxa, no es produeix únicament quan estan les dues soles, sinó que s’agreuja quan les dues estan amb amistats comunes. La víctima sent que l’agressora persegueix precisament això últim: ferir-la emocionalment davant de les seves amigues. La manera més comuna d’aconseguir-ho és preguntar-li per què es pinta com ho fa. Una qüestió que no espera cap resposta: «Per molt que et pintis, ets un home, ‘travolo’ de merda. 

Vídeo dels Mossos contra la transfòbia 

Les denúncies per delictes d’odi per homofòbia i vinculats al col·lectiu LGTBI han experimentat un augment del 58% durant el 2019 respecte a l’any anterior a Catalunya, i han passat de 75 a 119 fets delictius. Durant el primer trimestre d’aquest any, els Mossos d’Esquadra han dut a terme 35 investigacions per agressions, amenaces i lesions amb motivacions homòfobes i han fet 16 detencions de persones com a presumptes autors d’aquest tipus de delictes.

Temes:

Homofòbia LGTBI