estudi universitari

Els homes estan menys disposats a utilitzar mascareta que les dones

Tendeixen a creure que estan menys exposats als greus efectes de la Covid-19, malgrat les dades de diversos països que indiquen el contrari

Elles generalment no volen córrer riscos i, per tant, compleixen més les mesures preventives, segons un informe de Londres i Berkeley

Un hombre con mascarilla pasa junto a comercio cerrado, en València, el 9 de mayo.

Un hombre con mascarilla pasa junto a comercio cerrado, en València, el 9 de mayo. / EFE / BIEL ALIÑO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A mesura que continua en augment el nombre de morts per coronavirus, un nou estudi suggereix que els homes són menys propensos a utilitzar les mascaretes que les dones.

D’acord amb un article publicat per ‘The New York Post’, els homes han demostrat menys predisposició que les dones a col·locar-se les mascaretes, especialment als espais on no són obligatòries.

L’article recollit per Infobae es basa en un estudi coescrit per investigadors de la Universitat Middlesex de Londres, al Regne Unit, i l’Institut d’Investigació de Ciències Matemàtiques a Berkeley, Califòrnia.

La conclusió és que fer que les mascaretes siguin obligatòries «té un efecte major en els homes que en les dones».

Es creuen menys exposats al patogen

Alhora, els homes tendeixen a creure que estan menys exposats als greus efectes de la Covid-19, malgrat que les dades que indiquen el contrari, segons la investigació.

«El fet que els homes siguin més reticents a cobrir-se la cara que les dones pot explicar-se en part pel fet que els homes, més que les dones, creuen que la malaltia no els afectarà», destaquen els coautors Valerio Capraro i Hélène Barcelo.

Aquesta troballa és «particularment irònica», continua l’estudi, ja que els homes semblen veure’s més afectats pel virus: en països com la Xina, Itàlia, Espanya i en ciutats com Nova York. Els homes tenen taxes de letalitat per Covid-19 molt més altes que les dones.

L’estudi també va determinar que els homes han manifestat sentir emocions negatives al cobrir-se la cara. «Els homes, més que les dones, han expressat que utilitzar una mascareta és vergonyós, un signe de debilitat i estigma», destaquen Capraro i Barcelo.

La mostra de l’estudi va aconseguir 2.459 persones reclutades per Amazon Mechanical Turk i va ser definida com a «bastant heterogènia» i representativa de les àrees urbanes, tot i que no representativa en general.

Els centres per al control i la prevenció de malalties (CDC, per la seva sigla en anglès) actualment recomanen l’ús generalitzat de mascaretes facials de tela (i no les mascaretes mèdiques que demanen reservar per als treballadors de la salut) sobre el nas i la boca al sortir de la vivenda.

Altres enquestes anteriors també havien mostrat la relativa reticència dels homes a posar-se mascaretes facials per protegir-se contra la Covid-19.

Entre aquestes, un estudi de la Fundació Gallup/Knight realitzada del 14 al 20 d’abril, per exemple, va trobar que només el 29% dels homes van dir haver utilitzat «sempre» mascaretes fora de la seva llar des de la recomanació dels CDC, en comparació amb el 44% de les dones.

Notícies relacionades

D’acord amb l’article de ‘The New York Post’, les diferències de gènere en les mesures de protecció davant les infeccions respiratòries també tenen algun precedent històric: estudis similars van mostrar que les dones tenien més probabilitats d’utilitzar mascaretes durant el brot de SARS i el brot d’H1N1 a Hong Kong.

«Les dones generalment estan menys disposades a córrer riscos i, per tant, compleixen més amb el comportament preventiu que els homes», van concloure els autors.