RISCOS PER AL MEDI AMBIENT I LA SALUT

Ecologistes denuncien que la incineració de residus sanitaris infectats no segueix el protocol ambiental

Diverses entitats critiquen la «improvisació» de les autoritats al permetre que les plantes incineradores puguin tractar-los

incineradora

incineradora / Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Efe

Entitats ecologistes i veïnals han denunciat aquest dijous que la crema de residus sanitaris infectats a les incineradores de Barcelona i Mataró, que en condicions normals no tracten aquests residus, no segueix el protocol ambiental, que estableix una esterilització prèvia.

En una roda de premsa telemàtica convocada per diferents organitzacions, com la Plataforma Ciutadana Residu Zero i la Coordinadora Veïnal AIRENET, les entitats han criticat que l’autorització administrativa concedida perquè les plantes incineradores puguin tractar els residus sanitaris infectats per Covid-19 i que ha sigut una «improvisació» per «sortir del pas».

«Mesures matusseres producte de la improvisació»

«Volem que vigilin la nostra salut i volem saber què estan fent ara per afrontar futures crisis. Perquè aquesta pot haver-los sorprès, però si a l’octubre tornem a tenir, Déu no ho vulgui, un rebrot, ¿hem de continuar suportant que els residus infectats es cremin al costat de les nostres cases? Volem saber quines accions estan prenent avui per no haver de recórrer a mesures matusseres i producte de la improvisació com han fet fins ara», ha afirmat la presidenta d’AIRENET, Silvina Frucella.

En aquest sentit, la fundadora de Plataforma Ciutadana Residu Zero, Mercè Girona, ha avisat que els residus sanitaris com els guants, les sondes, les cànules i altres productes amb components de PVC i plàstics contenen substàncies com els ftalats que poden fer augmentar el nivell d’emissió de compostos contaminants com les dioxines i els furans.

«Com més residus contaminants als forns, més emissions»

Notícies relacionades

«Les incineradores produeixen nanopartícules, les cendres volants, que passen pels filtres i incorporen partícules contaminants. Com més residus contaminants que es fiquen als forns, més emissions. Els filtres no ho paren tot», ha remarcat Girona, que ha advocat pel tancament de totes les incineradores i ha recordat que el Parlament va aprovar recentment una moratòria a nous projectes d’incineració de residus.

Opacitat i falta de controls a les plantes incineradores

Les entitats, que a més han denunciat opacitat i falta de controls a les plantes incineradores, han reclamat a la Generalitat que es deixin de cremar residus sanitaris en aquestes instal·lacions, que augmenti la capacitat de les plantes d’autoclau, les que en condicions normals s’encarreguen del tractament i esterilització dels residus sanitaris, i que, en la mesura possible, els sanitaris utilitzin material de protecció reutilitzable per disminuir el volum de residus