possibles tractaments

Israel assaja amb plasma i placenta l'antídot contra el coronavirus

Tot i que no és un dels països més colpejats per la pandèmia, ha posat en marxa diverses iniciatives per aturar la propagació del virus

Amb el component sanguini que obtenen de donacions de pacients, comptarien amb anticossos generats durant la malaltia de la Covid-19

zentauroepp52714154 tel aviv aeropuerto200310093833

zentauroepp52714154 tel aviv aeropuerto200310093833 / RONEN ZVULUN

2
Es llegeix en minuts
Efe

Després de desenvolupar-se a Israel una sèrie d’anticossos que neutralitzen el coronavirus, segons va anunciar el Ministeri de Defensa, empreses del país continuen investigant possibles tractaments contra la Covid-19, en que s’inclou un amb plasma i una teràpia cel·lular basada en placenta.

Tot i que Israel no és un dels països més colpejats per la pandèmia (254 morts i prop de 16.500 contagiats entre uns nou milions d’habitants), s’han posat en marxa múltiples iniciatives des de fa mesos a la recerca de solucions per aturar la propagació del virus.

Els nombrosos rumors que científics israelians havien aconseguit ja desenvolupar una vacuna efectiva no són certs, però diverses empreses d’aquest país, en col·laboració amb equips mèdics i especialistes, sí que han obtingut resultats encoratjadors en proves i experiments de productes destinats no a immunitzar, sinó a tractar pacients infectats.

Una és Pluristem, una companyia de medicina regenerativa que es troba en una fase avançada de proves d’un producte de teràpia cel·lular basat en placenta que podria «reduir la incidència i la severitat de pneumònies o pneumonitis per Covid-19», segons explica l’empresa.

En una primera etapa de proves, el producte de Pluristem, creat mitjançant una tecnologia específica de la seva propietat, va tractar amb resultats satisfactoris set pacients d’alt risc, internats en unitats de cures intensives a Israel, amb respiradors i fallades respiratòries greus.

En els últims dies, l’empresa va ser autoritzada a començar la seva segona fase de proves, en què tractarà 140 pacients intubats i en estat greu amb injeccions del producte cel·lular que van desenvolupar.

Una altra de les companyies que ha posat la seva tecnologia al servei del tractament de pacients greus és Kamada, que descriu el seu producte contra el coronavirus com una «vacuna passiva» partint de plasma extret de pacients que es van recuperar de la malaltia.

El plasma, component sanguini, que obtenen de donacions de pacients comptaria amb anticossos generats durant la malaltia que, després d’un procés de purificació amb una tecnologia pròpia de l’empresa, es podria aplicar al tractament de malalts greus.

Notícies relacionades

«Aquest concepte ha mostrat en el passat ser efectiu en el tractament de malalties infeccioses greus», explica Amir London, CEO de Kamada, que afegeix que al descobrir-se la magnitud de la crisi global causada pel coronavirus, la seva empresa va posar la seva tecnologia, especialitzada en productes basats en plasma, al servei de la lluita contra la pandèmia.

Cap d’aquestes dues empreses, no obstant, ha finalitzat encara la proves necessàries per comercialitzar els seus productes, que, tot i que prometedors, no ofereixen encara solucions definitives.