Tornen a la seva residència entre aplaudiments els avis que van ser apedregats a Cadis

L'alcalde de La Línea proposa l'agermanament amb Alcalá del Valle, poble dels avis, per oblidar els «desagradables» incidents

zentauroepp53392180 abuelos alcala200512144707

zentauroepp53392180 abuelos alcala200512144707

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Aplaudiments en lloc de còctels Molotov. Els 28 avis de la residència d’Alcalá del Valle (Cadisapedregats per un grup de joves de La Línea quan van ser evacuats a aquest municipi per escapar-se del brot de coronavirus detectat al seu centre van rebre aquest dilluns una doble ració d’aplaudiments, en reconeixement al seu esforç per superar la malaltia. El primer el van protagonitzar els sanitaris i veïns de la residència de temps lliure on han passat les últimes setmanes, però el més emotiu va arribar poc després al seu poble, l’ajuntament del qual una crida massiva per sortir al carrer i els balcons i brindar-los la millor rebuda possible.

L’alcalde de La Línea de la Concepción, Juan Franco, es va unir als aplaudiments a la sortida de la residència, remarcant que «una història que va començar regular acaba raonablement bé», en al·lusió als «desagradables» incidents protagonitzats, va dir, «per quatre eixelebrats». A finals de març, i després d’un missatge corprenedor de l’alcalde demanant ajuda davant la falta de mitjans per salvar la gent gran, els avis van ser traslladats a una residència de temps lliure medicalitzada per atendre’ls. Però tot just saber que els avis malalts serien derivats allà, diversos grups de joves de La Atunara, un dels barris més conflictius i territori narco, es van concentrar a les portes del centre i van rebre l’autobús i les ambulàncies amb crits, pedres i artefactes explosius, i van interposar fins i tot un cotxe a la carretera per intentar impedir el pas a la comitiva.  «¿I ara què ens portareu, tots aquests infectats, que es van morint a l’autobús?», se’ls sentia protestar en un dels vídeos que van ser difosos per les xarxes socials.

«Avui és un dia per estar contents per com ha acabat tot», va concloure Franco, que va remarcar que, malgrat aquest episodi, els veïns de La Línea es van abocar amb els avis i han comptat amb una atenció sanitària digna». «Hem estat molt contents de poder comptar-hi a la nostra ciutat», va insistir. I després de desitjar-los una bona tornada, el regidor va llançar una proposta d’agermanament amb Alcalá del Valle per donar un final feliç a la història.

La sorpresa, no obstant, esperava als voltants de la residència Dolores Ibárruri La Pasionaria, la seva casa, els carrers del qual van ser guarnits per rebre’ls després de diverses setmanes d’absència. «Més que festa és un poble alegre i il·lusionat, orgullosos que ja hagin tornat», va explicar l’alcalde, «festa no perquè portem en la memòria els que no ho han superat».

Notícies relacionades

L’alcalde, Rafael Aguilera, va voler destacar «l’acollida i la rebuda i tracte dispensat als nostres malalts més grans» per part tant de l’ajuntament com «del poble i de tots els col·lectius. «Estarem sempre agraïts, un agraïment que perdurarà sempre», va ressaltar. I, tot i que va reconèixer: «Estem ansiosos per menjar-nos-els a petons», el retrobament directe haurà d’esperar uns dies, perquè el més important, va dir, és garantir la seva seguretat.

Segons va detallar, s’ha desinfectat la residència, s’han canviat els matalassos i s’han adaptat a les diferents mesures de prevenció i higiene per evitar nous brots amb una partida de 100.000 euros sufragada exclusivament pel consistori, els comerciants i la Diputació. Així mateix, es repetiran les proves diagnòstiques de detecció del coronavirus tant als usuaris com als treballadors del centre.