L'altra cara de la pandèmia

El confinament dispara les trucades per violència masclista a dues cada hora

El servei d'atenció telefònica de la Generalitat registra un augment constant de les alertes des que va començar l'estat d'alarma

zentauroepp51090638 mujeres200509175131

zentauroepp51090638 mujeres200509175131 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El telèfon que de forma ininterrompuda atén les dones víctimes de la violència masclista ha sonat cada mitja hora des que va començar el confinament. Des de mitjans de març i fins a finals d’abril, es van rebre a través de la línia 900900120 un total de 2.173 trucades, una xifra que sobrepassa de forma claríssima qualsevol registre anterior. No obstant això, el més preocupant és que el nombre de trucades creix setmana rere setmana. El 16 de març van ser 33 les ocasions en què es va despenjar aquest telèfon. L’última setmana d’abril, la xifra era ja de 61. La mitjana durant tot el període és de 47 trucades al dia.

Aquest servei de l’Institut Català de les Dones, adscrit a l’àrea de Presidència de la Generalitat, no és nou. Això permet la comparació. De mitjana, abans que es decretés el confinament es rebien uns 25 avisos al dia. Ara, el doble. La pitjor jornada durant l’últim mes i mig va ser el 20 d’abril. Aquell dia van ser 70 els avisos, tres vegades més de l’habitual.

En tres de cada quatre ocasions, la persona que truca és la mateixa víctima. El comú és que sigui una dona d’entre 31 i 40 anys i amb fills. És només el retrat més comú, però hi ha tota mena de tipologies, fins i tot famílies monoparentals. En el 20,2% de les ocasions, la trucada la fa algun familiar o conegut. En la resta dels casos, el 5,6%, qui fa la denúncia és un professional dels serveis socials o l’atenció mèdica. La Generalitat insisteix en diverses campanyes en la necessitat que, arribat el cas, siguin fins i tot els veïns els que donin la veu d’alarma davant de qualsevol sospita de maltractament.

Agressions físiques

Notícies relacionades

El confinament ha agreujat, per tant, el problema de la violència masclista, tal com ja es va témer des del principi. D’aquí les campanyes i d’aquí que, a banda que el telèfon d’ajuda doni servei les 24 hores, s’habilités també una línia de WhatsApp a través del número 671 778 540 per si és necessària més discreció. Potser per ser un canal encara molt desconegut, ha sigut molts menys utilitzat. Amb tot, ha sigut una vàlvula útil per dur a terme 151 alertes, o sigui, una mitjana de quatre cada dia.  

Un 39,5% de les trucades s’han fet per denunciar agressions físiques, un 7,1% per a les anomenades agressions econòmiques i un 2,5% per denunciar violència sexual. En un 91,8% dels casos hi ha hagut maltractament psicològic. Un percentatge no invalida els altres. En una mateixa trucada es poden denunciar diverses conductes delictives al mateix temps. H