LA DESESCALADA

Els CAP de regions en fase 1 faran proves PCR a qui en tingui símptomes

El Govern no esperarà 15 dies per demanar que Barcelona entri en la fase 1

Vergés obre la porta al desconfinament de comarques com el Ripollès, el Solsonès o l'Alt Penedès, al marge de les seves regions sanitàries

zentauroepp53366994 people surf on a beach reopened for sport activities after t200509121200

zentauroepp53366994 people surf on a beach reopened for sport activities after t200509121200 / Emilio Morenatti

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest dissabte que els centres d’atenció primària (CAP) de les zones que a partir de dilluns entren en la fase 1 de la desescalada faran proves PCR a aquelles persones que presentin símptomes de coronavirus.

«Només als pacients amb simptomatologia, aquells que, segons els metges, és possible que tinguin la Covid-19», ha dit en roda de premsa telemàtica Vergés.

Segons la titular de Salut, la majoria de centres ja disposen d’aquest protocol i ha recomanat que abans d’acudir al CAP s’avisi primer per evitar aglomeracions. «Si això funciona bé en aquestes primeres tres regions [Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt Pirineu], és una bona manera de comprovar que anem pel bon camí», ha afegit.

En declaracions publicades aquest dissabte pel diari ‘Ara’, Vergés ha assegurat que el Govern no esperarà 15 dies per proposar que la regió sanitària de Barcelona ciutat passi a la fase 1. La responsable ha manifestat que manté aquesta posició en consideració a «les dades sanitàries» actuals i que, a més, «intervenen altres dades més enllà dels sanitaris, especialment la mobilitat». «És per això que estem treballant molt i amb una oficina específica amb Barcelona ciutat», va afegir. La consellera va dir que les ucis catalanes estan «més o menys» al 50% de la seva capacitat, un índex superior a l’habitual, però que «la tendència va a la baixa des de fa molts dies». «En aquest sentit no ens podem relaxar», ha postil·lat.

Pressions econòmiques

Notícies relacionades

Vergés s’ha pronunciat també sobre la possibilitat que algunes comarques en concret, com el Ripollès, el Solsonès o l’Alt Penedès puguin desconfinar-se a un ritme diferent que el de les seves respectives regions sanitàries. «Això pot acabar passant si ho veiem molt necessari», ha explicat. «Hi haurà moltes casuístiques. Si veiem que en algun lloc no té sentit fer-ho esperar, farem la proposta corresponent». Tot seguit, això sí, la responsable de la sanitat catalana ha demanat «comprensió i paciència». Vergés ha admès que s’estan produint pressions dels sectors econòmics per accelerar el desconfinament i va dir que «la clau és entendre-les». «Són pressions lògiques», ha explicat, i ha remarcat que «totes les decisions tenen una base argumental forta». «Tot arribarà, estem treballant perquè tothom pugui recuperar la seva vida al més aviat possible».

«És molt bèstia», ha afirmat la consellera sobre la factura que genera el coronavirus, que inclou els 43.000 euros de mitjana que costa un pacient a l'uci més els costos de les hospitalitzacions convencionals, els seguiments telefònics, les proves i una llista llarga de despeses. «S’han d’explicar moltes coses. Hem hagut d’augmentar-ne la capacitat, comprar equips, reforçar l’equip amb professionals que feien altres coses i ara es dediquen a la Covid-19». Els pacients contagiats romanen una mitjana de tres setmanes a les unitats de cures intensives.