CRISI SANITÀRIA

Familiars de residents denuncien residències de la Generalitat davant de la fiscalia per la Covid-19

Una associació posa en relleu que no es va dotar el personal de protecció i la 'gestió caòtica' dels centres

L'entitat afirma que alguns malalts van arribar a l'hospital 'desnodrits i deshidratats' i d'altres ni tan sols van ser traslladats

zentauroepp53017980 residencia200403203140

zentauroepp53017980 residencia200403203140 / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Coordinadora Residències 5+1, que aglutina familiars de gent gran que viu en diversos centres de la Generalitat a Barcelona, ha presentat una denúncia davant de la fiscalia en la qual exposa que no s’ha dotat al personal d’aquests geriàtrics d’equips de protecció ni se’ls han fet test per detectar la Covid-19 amb la rapidesa necessària, situació que «s’ha vist agreujada per una caòtica gestió en moltes residències», amb un aïllament més que discutible de persones amb símptomes o positius. Aquesta associació també ha posat en coneixement de la fiscalia la falta de treballadors per atendre adequadament els residents per l’elevat nombre de baixes mèdiques com a conseqüència de la pandèmia.

Notícies relacionades

Aquesta entitat es va crear per defensar els drets bàsics dels avis a les residències públiques de Barcelona Alchemika, Bertran i Oriola, Bon Pastor, El Molí i Mossèn Vidal i Aunós, totes dependents de l’Administració autonòmica i algunes de gestionades per una unió temporal d’empreses (UTE). Ara, ha presentat la denúncia després de no rebre resposta de la Generalitat davant de la petició de més recursos per frenar els contagis. Així, van plantejar aïllar les persones amb símptomes fora de les residències en centres medicalitzats.

«Condemna a mort»

L’associació afirma que hi ha hagut casos de residents que van arribar als hospitals desnodrits i deshidratats, clars «exemples de maltractament i desatenció». Els familiars, per tant, consideren que se’ls ha ocultat informació de la situació real dels centres i, sobretot, de l’estat de salut en què es trobaven els seus parents. La coordinadora assegura que, a més, hi havia dificultat per establir-hi contacte telefònic o videoconferència i que, durant setmanes, els residents que emmalaltien no van ser enviats a l’hospital, sense saber per què no es va sol·licitar des dels centres o perquè se’ls va denegar. «Això va suposar una condemna a mort perquè a les residències no hi ha personal sanitari qualificat per a un seguiment de problemes de salut les 24 hora al dia, ni recursos ni material», destaca.