Mesura a la xarxa

Telegram bloqueja desenes de canals que compartien còpies pirates de diaris i llibres

La mesura afecta més de 388.000 usuaris, arran d'una sol·licitud del Centre Espanyol de Drets Reprogràfics

segea42903424 epa911  kaarst  alemania   13 04 2018   fotograf a de archiv200506142700

segea42903424 epa911 kaarst alemania 13 04 2018 fotograf a de archiv200506142700 / SASCHA STEINBACH

2
Es llegeix en minuts

Telegram ha bloquejat 122 canals amb més de 380.000 usuaris en què es compartien milers de còpies pirates de llibres, diaris i revistes, arran d’una sol·licitud del Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO). Així, després de constatar un increment de la pirateria en les aplicacions de missatgeria instantània durant aquest període de confinament, a finals del mes d’abril CEDRO va sol·licitar a Telegram el bloqueig de més de 120 canals on havia detectat que s’estaven compartint «de forma intensa» còpies no autoritzades de llibres, diaris i revistes.

Des de fa uns dies, aquestes còpies il·lícites ja no són accessibles perquè Telegram ha bloquejat aquests grups. «No és la primera vegada que aquesta aplicació de missatgeria col·labora amb CEDRO en la lluita contra la pirateria digital», ha apuntat Jorge Corrales, director general de CEDRO.

Activitat il·lícita

«No obstant, mai havíem arribat a acabar amb l’activitat il·lícita d’un nombre tan elevat de grups, especialment a través de la seva versió web, en què s’estaven compartint còpies pirates d’obres dels nostres socis», ha afegit Corrales.

Segons el director general de CEDRO, els serveis de missatgeria instantània, com Telegram o WhatsApp, cada vegada són més utilitzats per distribuir i consumir còpies pirates de continguts literaris i informatius. Per això, l’entitat ha intensificat la tasca de detecció d’aquests canals i sol·licitud de bloqueig.

A més, ha afirmat que «aquesta operació demostra que l’èxit en la lluita contra la pirateria està en la col·laboració dels diferents agents implicats, com ha passat entre Telegram i la nostra associació», i ha afegit que esperen «que serveixi d’exemple per treballar en aquesta línia amb tots els operadors de servei i plataformes d’internet».

Indústria cultural

Notícies relacionades

Així mateix, el director general de CEDRO ha explicat que «el sector editorial és estratègic per a Espanya, tant per la seva dimensió cultural i educativa com pel seu vessant econòmic i generador de llocs de treball», i ha confiat que «entre tots aconseguim que la pirateria digital no suposi un llast per a la cadena del llibre i les publicacions periòdiques». Corrales ha recordat que estan «parlant de la primera indústria cultural del país i que compta amb un mercat exterior molt potent, sobretot a Llatinoamèrica».

CEDRO té com a missió representar i defensar els interessos d’autors i editors de llibres, diaris, revistes i partitures, facilitant i promovent l’ús legal de les seves obres. En l’actualitat té com a membres 27.333 escriptors, traductors, periodistes i editorials del nostre país.