A LA RECERCA DE LA VACUNA

Els pacients curats de Covid-19 solen produir anticossos específics del virus

Els pacients investigats a la Universitat xinesa de Tsinghua van mostrar respostes immunes de rang ampli

53326234 60

53326234 60 / Steve Helber (AP)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els pacients curats de Covid-19, la malaltia que provoca el nou coronavirus, solen produir anticossos i cèl·lules T específiques del virus, segons un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Tsinghua (Xina) i que ha sigut publicat a la revista ‘Immunity’.

No obstant, tot i que 14 dels pacients examinats en l’estudi van mostrar respostes immunes de rang ampli, els resultats dels sis que van ser avaluats dues setmanes després de l’alta suggereixen que els anticossos es van mantenir durant almenys aquell temps. Els resultats addicionals de l’estudi indiquen quines parts del virus són més efectives per desencadenar aquestes respostes immunes i, per tant, segons el parer dels experts, haurien de ser l’objectiu de possibles vacunes.

Les resposta immunes varien

No estan clars els motius pels quals les respostes immunes varien àmpliament entre els pacients, si bé els investigadors assenyalen que aquesta variabilitat pot estar relacionada amb les quantitats inicials de virus que van trobar els pacients, els seus estats físics o la seva microbiota.

«Aquestes troballes suggereixen que les cèl·lules B i T participen en la protecció immunomediada contra la infecció viral. El nostre treball ha proporcionat una base per a una anàlisi més gran de la immunitat protectora i per comprendre el mecanisme subjacent al desenvolupament de Covid-19, especialment en casos severs. També té implicacions per dissenyar una vacuna eficaç per protegir contra la infecció», han dit els experts.

En concret, els investigadors van comparar les respostes immunes de 14 pacients que recentment s’havien lliurat del virus amb els de sis donants sans. Vuit dels pacients van ser donats d’alta i els sis restants van ser pacients de seguiment que van ser donats d’alta dues setmanes abans de les anàlisis.

Van recollir mostres de sang i van avaluar els nivells d’anticossos d’immunoglobulina M (IgM), que són els primers en aparèixer en resposta a una infecció, així com els anticossos d’immunoglobulina G (IgG), el tipus més comú que es troba a la sang.

En comparació amb els controls sans, tant els pacients acabats de donar d’alta com els de seguiment van mostrar nivells més alts d’anticossos IgM i IgG que s’uneixen a la proteïna nucleocapsídica SARS-CoV-2, que encapsula l’ARN genòmic viral, així com el domini d’unió al receptor de la proteïna S (S-RBD), que s’uneix als receptors a les cèl·lules hoste durant el procés d’entrada viral.

Anticossos durant almenys dues setmanes

Presos en conjunt, aquestes troballes mostren que els pacients amb Covid-19 poden muntar respostes d’anticossos a les proteïnes del coronavirus i suggereixen que aquests anticossos es mantenen durant almenys dues setmanes després de l’alta. A més, cinc pacients acabats de donar d’alta van tenir altes concentracions d’anticossos neutralizantes que s’uneixen a un pseudovirus que expressa la proteïna S del SARS-CoV-2. Tots excepte un pacient de seguiment tenien anticossos neutralitzants perceptibles contra el pseudovirus.

En comparació amb els controls sans, cinc pacients acabats de donar d’alta van tenir concentracions més altes de cèl·lules T que secreten interferó gamma, una molècula de senyalització que exerceix un paper crític en la immunitat, en resposta a la proteïna nucleocàpside del SARS-CoV-2. Aquests són els mateixos pacients que tenien altes concentracions d’anticossos neutralitzants.

Així mateix, tres pacients acabats de donar d’alta van mostrar nivells perceptibles de cèl·lules T secretores d’interferó gamma específiques de la proteasa principal del SARS-CoV-2, una proteïna que juga un paper crític en la replicació viral. Mentrestant, set pacients acabats de donar d’alta van mostrar nivells perceptibles de cèl·lules T secretores d’interferó gamma específiques per a l’S-RBD del SARS-CoV-2.

Notícies relacionades

Al contrari, només un pacient de seguiment tenia una alta concentració de cèl·lules T secretores d’interferó gamma que responen a la proteïna nucleocàpside, la proteasa principal i S-RBD. La quantitat d’anticossos neutralitzants es va associar positivament amb els anticossos IgG contra S-RBD, però no amb aquells que s’uneixen a la proteïna nucleocàpside. A més, l’S-RBD va induir respostes d’anticossos i de cèl·lules T.

«Els nostres resultats suggereixen que S-RBD és un objectiu prometedor per a les vacunes contra el SARS-CoV-2, però les nostres troballes necessiten més confirmació en una gran cohort de pacients amb Covid-19», han conclòs els investigadors.

Temes:

Coronavirus