protesta aeronàutica

Les companyies aèries rebutgen deixar seients buits

Consideren que amb l'ús obligatori de mascaretes i la presa de temperatura ja és suficient per lluitar contra el coronavirus

segea53324642 aviones aparcados en el aeropuerto adolfo su rez madrid bara200505190254

segea53324642 aviones aparcados en el aeropuerto adolfo su rez madrid bara200505190254 / Oscar Canas

1
Es llegeix en minuts

L’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA), que engloba les principals aerolínies del món, es mostra favorable a l’ús obligatori de mascaretes entre passatgers i tripulació durant els vols, però rebutja que se’ls imposi un distanciament que obligui a deixar sense ocupar alguns seients.

En un comunicat, la IATA defensa que l’ús generalitzat de mascaretes és suficient per reduir el risc de transmissió de malalties «ja per si mateix baix» i evita prendre altres mesures addicionals actualment en consideració, com deixar buit un seient entre dos passatgers. «Hem d’arribar a una solució que doni als passatgers confiança al volar i mantingui el cost de fer-ho a preus assequibles», indica sobre això el director general i conseller delegat de la IATA, Alexandre de Juniac

L’associació sectorial assegura que aplicar l’obligatorietat de mantenir certs seients buits en els vols podria reduir la capacitat de passatge a un 62%, quan la mesura que la indústria requereix actualment per ser rendible és del 77%. «Amb menys seients per ocupar, els costos pujarien molt, i comparant amb 2019, les taxes aèries haurien de pujar dramàticament, entre un 43 i un 54 depenent de la regió, només per cobrir costos», va alertar el comunicat oficial.

Altres mesures de prevenció

Notícies relacionades

A més de l’ús obligatori de mascaretes, la IATA suggereix altres mesures de prevenció que incloguin prendre la temperatura als passatgers i tripulants, procediments d’entrada i sortida de l’avió que redueixin el contacte entre persones, i una limitació de moviments més gran a la cabina durant el vol. També advoca per una freqüència més gran de la neteja a la cabina, i una simplificació del servei de menjar per limitar el moviment de la tripulació i la seva interacció amb els passatgers.

Finalment, la IATA remarca que l’ús de «passaports d’immunitat» (que alguns governs consideren expedir a aquells ciutadans que s’hagin recuperat de la Covid-19) podria estar inclòs en les mesures de prevenció, si aquests documents finalment es mostren efectius per reduir els contagis i es generalitzen.