Protecció contra la Covid-19

El Govern recomana les mascaretes higièniques per a les persones sanes

Consum aconsella les quirúrgiques per a persones amb Covid-19 i les epi per a persones en contacte amb el virus

El ministeri recorda que no es pot garantir l'eficàcia de les mascaretes artesanals

zentauroepp53214779 barcelona 23 04 2020 sociedad  fotos de la recogida y repart200503122105

zentauroepp53214779 barcelona 23 04 2020 sociedad fotos de la recogida y repart200503122105 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministeri de Consum ha publicat una guia amb recomanacions a l’hora de comprar mascaretes. El Govern suggereix que les persones sanes i sense contacte amb la Covid-19 utilitzin el model de mascareta higiènica, sempre al costat de les recomanacions de distanciament físic i higiene. Les persones amb Covid-19 utilitzin les de tipus quirúrgic i els qui estiguin en contacte amb el virus, les de tipus EPI. 

Màscares higièniques

Les mascaretes higièniques es componen d’una o diverses capes de material tèxtil i poden ser reutilitzables o d’un sol ús. Si són reutilitzables, el fabricant indicarà el nombre màxim de rentats a partir dels quals no es garanteix l’eficàcia de la mascareta. Les no reutilitzables han d’eliminar-se després del seu ús recomanat. Per qüestions de comoditat i higiene, es recomana no utilitzar la mascareta durant més de 4 hores i en cas que s’humitegi o es deteriori per l’ús, es recomana substituir-la per una altra.

Tota la informació necessària sobre l’ús ha d’aparèixer a l’etiquetatge  o a les instruccions de la mascareta (tipus, talla, durada, instruccions d’ús, teixit i manteniment, és a dir, com rentar-la i nombre màxim de rentats si és reutilitzable). A l’etiqueta també han d’aparèixer les especificacions, és a dir, si compleix la norma UNE –que assegura un estàndard de qualitat—o si s’han sotmès a altres proves, i en aquests casos hi han d’aparèixer a quines i el resultat. Si no contenen especificacions és que no s’han sotmès a assajos ni verificacions.

Mascaretes quirúrgiques

Les mascaretes quirúrgiques són les que s’utilitzen en ambients clínics i estan recomanades per a persones que hagin sigut diagnosticades de Covid-19, tinguin o no símptomes. Aquest model limita la transmissió d’agents infecciosos perquè estan dissenyades per filtrar l’aire exhalat. Per tant, la seva missió és protegir els qui són al voltant del portador evitant la dispersió vírica a l’esternudar, tossir o parlar.

La durada depèn del fabricant. No obstant, si es nota humida o bruta s’ha de canviar. En aquest cas, tampoc es recomana utilitzar la mascareta més de 4 hores, i en cas que s’humitegi o deteriori per l’ús, s’ha de substituir per una altra. Hi ha dos tipus de mascaretes quirúrgiques, les de tipus I o tipus II, segons l’eficàcia de la seva filtració bacteriana. Aquestes últimes també poden ser resistents a esquitxades (sang i altres líquids biològics) si es denominen IIR. En l’etiquetatge ha d’aparèixer quin dels dos tipus és, així com el marcatge CE, que assegura que el producte compleix la legislació i la referència a la norma UNE que assegura el compliment d’un estàndard de qualitat.

Màscares epi

Els equips de protecció individual (epi), en venda a les farmàcies i els establiments especialitzats, es recomanen a professionals en contacte amb el virus i a determinats grups vulnerables, sempre per prescripció mèdica. Aquestes mascaretes serveixen per crear una barrera entre un risc potencial i l’usuari filtrant l’aire inhalat i evitant l’entrada de partícules contaminants en l’organisme. En funció del grau de protecció poden ser de tipus FFP1, FFP2 i FFP3. Els filtres que contenen contra les partícules també poden ser de tres tipus: P1, P2 i P3.

Marcaretes artesanals i de busseig

Les mascaretes artesanals estan fetes amb materials i mètodes de confecció molt diversos que poden no haver passat el control de verificacions o assajos. Per tant no se’n garanteix l’eficàcia. Tampoc les mascaretes de busseig, que no es recomanen com a barrera per reduir possibles contagis de la Covid-19.

Màscares per a nens

És important ajustar correctament la mascareta al nas i que cobreixi la barbeta, si no no tindrà l’eficàcia que hauria de tenir. Per això no es recomana l’ús de mascaretes higièniques de talla adulta a menors de 12 anys. No obstant, els positius per Covid-19 amb símptomes o asimptomàtics positius sí que han d’utilitzar preferentment mascaretes quirúrgiques amb talla d’adult.

Recomanacions d’ús

Notícies relacionades

Per col·locar la mascareta correctament primer s’han de rentar les mans durant 40-60 segons. Després, tocant només les gomes, s’ha de posar sobre el nas i la boca, assegurant-se que no queden grans espais entre la cara i la mascareta. S’han de passar les bandes elàstiques per darrere de les orelles i pessigar la pinça nasal per ajustar-la bé al nas. És molt important evitar tocar la part exterior de la mascareta. En cas de fer-ho, s’han de rentar les mans abans i després.

Abans de treure’s la mascareta, s’han de rentar les mans. Després s’ha de retirar tocant només les bandes elàstiques. Per rebutjar-la, s’ha d’introduir en una bossa de plàstic que s’ha de dipositar «tancada» a les escombraries. Tot seguit, les mans hauran de rentar-se de nou.