PICABARALLA POLÍTICA

El Govern central nega que hagi acceptat desconfinar per regions sanitàries, com vol Catalunya

Vergés reclama que s'utilitzi el marc de referència català, i l'Executiu diu que ho estudiarà

undefined53306798 graf296  madrid  03 05 2020   el ministro de sanidad  salvad200503222601

undefined53306798 graf296 madrid 03 05 2020 el ministro de sanidad salvad200503222601 / Jose Maria Cuadrado Jimenez

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Sanitat, que dirigeix Salvador Illa, nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i no les províncies com a marc de referència per a la desescalada del confinament per la Covid-19, com havien assegurat fonts de Salut.

Des del ministeri, fonts pròximes a Illa asseguren que «no hi ha res en ferm». «S’ha quedat a estudiar les propostes que es plantegin», afirmen les mateixes fonts. El Govern central recorda que l’opció d’estudiar propostes alternatives a les províncies es preveu al BOE publicat aquest diumenge, però neguen cap decisió.

Des de Salut, reiteren que a la reunió Ila ha acceptat que el Govern enviï a Madrid les dades i propostes de la desescalada per regions sanitàries.

Situació catalana

Fonts de Salut afirmen a l’agència ACN que el ministeri no té les xifres de l’evolució de la pandèmia per avaluar la situació en cadascuna de les fases, i que aquests números s’han d’enviar des de Catalunya. Així, remarquen que és «impossible» fer un pla de desconfinament per províncies amb dades que són per regions sanitàries.

En aquest sentit, insisteixen que el Govern enviarà al ministeri les propostes i les xifres per regions sanitàries, i no per províncies, i que el ministre Illa ho ha acceptat. De fet, asseguren que és «molt complicat» tenir els números provincials. D’altra banda, afirmen que desconfinament s’ha despatxat molt ràpidament i que s’han tractat molts altres temes tècnics.

Vergés també ha demanat a Illa gestionar el desconfinament des de Catalunya, i ha lamentat que «el Govern central menyspreï les comunitats autònomes i només demani que enviïn dades i propostes», afegeixen les mateixes fonts.

Notícies relacionades

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lamentat en un tuit que no s’escoltés abans una proposta que considera avalada per anys d’experiència: «¿Per què no escolten els nostres experts abans i no perdríem un temps preciós per prendre les decisions correctes?».

«Ara, que ens tornin les competències per liderar el desconfinament des de Catalunya», ha defensat.