CONTROVÈRSIA TECNOLÒGICA

Palantir, la tecnologia d'espionatge amb què Trump pretén controlar el coronavirus

La Casa Blanca torna a aliar-se amb una empresa d'anàlisi de dades vinculada a la guerra antiterrorista i fundada per un magnat de Silicon Valley que recolza el president

mbenach36624201 u s  president elect donald trump speaks as  2nd l to r  pay161214223115

mbenach36624201 u s president elect donald trump speaks as 2nd l to r pay161214223115 / SHANNON STAPLETON

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Estats Units s’han convertit en el centre de la pandèmia del coronavirus. Tot i que el país concentra més d’un terç de les morts mundials diàries per Covid-19 i acumula ja més de 49.150 víctimes, Donald Trump pretén aixecar les mesures de confinament a partir de l’1 de maig. Per determinar aquesta desescalada i evitar la propagació dels contagis, la Casa Blanca ha recorregut a Palantir, una controvertida tecnologia d’espionatge  que aixeca moltes sospites.

Com va destapar ‘The Daily Beast’ dimarts passat, el Govern nord-americà ha allargat la mà a la companyia de Silicon Valley per crear una plataforma d’anàlisi i de rastreig que li permetrà tenir accés a dades agregades (no individualitzades) del govern federal, dels estatals i locals, de centres sanitaris i escoles. El Departament de Sanitat ha dit que servirà per «mitigar i evitar la difusió» del virus, però els dubtes són presents.

DEL TERRORISME A L’ESPIONATGE GLOBAL

L’aliat tecnològic de Trump sempre ha estat envoltat de controvèrsia. Fundada l’any 2004, aquesta opaca plataforma privada de software s’ha dedicat a dissenyar sofisticades eines tecnològiques que permeten processar i analitzar centenars de milions de dades per fer-les comprensibles. Amb correus, historials de recerca o geolocalització, la mineria de dades ha permès a Washington tenir-ho tot sota control.

Aquests sistemes han sigut utilitzats per la CIA, l’FBI, la intel·ligència militar o la Marina nord-americana en el marc de la guerra contra el terrorisme, però, amb un mecanisme tan poderós a les seves mans, la Casa Blanca no va tardar a donar-li altres usos. Durant anys, Palantir va ajudar l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) a espiar milions de ciutadans i líders polítics de tot el món, una cosa que Edward Snowden destaparia el 2013 i que es convertiria en un dels escàndols diplomàtics més grans de la història.

Palantir busca persones recopilant tota mena de dades (públiques, comprades i també confidencials) i se les queda. Conscient de la seva capacitat, Trump ha recorregut a aquest sistema per agilitar les batudes contra immigrants sense documents. Anar a un centre d’ajuda, a l’hospital o llogar un cotxe. Tot el que fas deixa un rastre que pot ser una condemna.

No sense raó, la companyia deu el seu nom a les Palantiri, fosques pedres vidents creades per la mitologia de J. R. R. Tolkien que permeten veure coses distants i fins i tot hipotètics futurs. En la triología d’El Senyor dels Anellsel mag Saruman utilitza aquest poderós objecte per comunicar-se amb Sauron, el senyor fosc que pretén subjugar la Terra Mitjana.

ULTRALLIBERTARI AMIC DE TRUMP

En aquesta història, qui posseeix l’anell únic que ho controla tot és Peter Thiel. Descrit com l’home més temut de Silicon Valley, el fundador de Palantir també és conegut per haver dissenyat, al costat d’altres tecnòcrates de Standford, com el magnat Elon Musk, el mètode de pagament PayPal i per ser el primer inversor extern de Facebook.

Thiel es descriu com un acèrrim llibertari, contrari a l’Estat i que no creu en la democràcia. Tot i que assegura que la tecnologia està en una «carrera mortal» per minimitzar la política, no va tardar a treure partit dels seus contactes amb el poder. Prominent donant republicà, el 2016 va teixir una relació simbiòtica amb Trump i va recolzar la seva campanya amb fins a 1,2 milions de dòlars. Amb l’arribada del magnat a la Casa Blanca, els negocis de Thiel amb el govern s’han disparat.

El recolzament polític a Trump i la seva causa van més enllà d’aquests contractes. Segons el ‘Wall Street Journal’, el rol de Thiel com a membre de la junta directiva de Facebook hauria sigut clau per evitar canvis en les polítiques de la xarxa social i permetre que els polítics puguin continuar publicant anuncis amb mentides, mesura que beneficiaria el president. Twitter sí que prohibeix aquest tipus de continguts.

Notícies relacionades

El 2016, les dades privades de fins a 87 milions d’usuaris de Facebook van ser utilitzades il·legalment per la consultora política Cambridge Analytica per propulsar mitjançant «operacions psicològiques» la campanya presidencial de Trump. Van crear perfils psicològics i van desenvolupar notícies falses i publicitat individualitzada per influir els ciutadans nord-americans. La idea d’usurpar aquestes dades va ser de directius de Palantir, segons va destapar l’escàndol.

Ara aquesta empresa agafarà les regnes sanitàries als EUA per a la vida després del coronavirus i treballa per vendre les seves tecnologies a governs de tot el món, des del Regne Unit a Grècia o diversos estats alemanys. Thiel no descansa.