a cadis

Andalusia obre un expedient per la fumigació amb lleixiu a la platja de Zahara de los Atunes

La Junta Veïnal i l'Associació de Comerciants van dur a terme la iniciativa sense coneixement de l'ajuntament

zahara / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El delegat de Medi Ambient de la Junta a Cadis, Daniel Sánchez, ha assenyalat que s’ha obert un expedient sobre la fumigació amb lleixiu a la platja de Zahara de los Atunes per part de la Junta Veïnal de Zahara i l’Associació de Comerciants.

Segons ha explicat a Europa Press, el mateix diumenge, dia 26, al tenir coneixement del que s’estava fent la Junta va enviar a la platja un agent de Medi Ambient per valorar l’abast de l’actuació que estaven duent a terme, per la qual cosa es va aixecar acta aquell mateix dia. Ara, amb l’informe obert, s’espera un nou informe del Departament de Biofauna perquè l’instructor, segons la valoració, passi de l’expedient obert a un possible expedient sancionador.

En aquest sentit, Sánchez ha assenyalat que a la zona hi ha espècies protegides, com el corriol camanegre, que a més en aquesta època de l’any nia a les dunes i pel que sembla se’n poden haver fet malbé ous amb el rodolament dels tractors que hi van entrar a fumigar, cosa que podria comportar una sanció econòmica de fins a 60.000 euros.

El delegat ha recordat que per dur a terme alguna actuació de salubritat a la platja, tot i que la competència sigui de l’ajuntament, en aquest cas de Barbate, que és on pertany l’ELA de Zahara, s’ha de demanar permís, sobretot quan es tracta de llançar algun producte que pot afectar de manera ambiental o sanitària.

En aquest sentit, ha assenyalat que l’Ajuntament de Barbate no tenia coneixement de l’actuació per part de la Junta Veïnal de Zahara i que també ha demanat responsabilitats per la fumigació de la platja.

Ecologistes al jutjat

Per la seva banda, Agaden-Ecologistes en Acció i l’Associació Voluntaris de Trafalgar han anunciat que presentaran denúncia davant dels jutjats per delicte ecològic. Segons han assenyalat en una nota, la zona afectada indiquen que es troba entre l’Hotel Antonio, pròxim a la urbanització Atlanterra, fins a la desembocadura del riu Cachón, i hi ha afectats fins i tot sistemes dunars que en algun tram del litoral estan protegits com a Hàbitats d’Interès Comunitari 2120.

Notícies relacionades

Les organitzacions es troben actualment recollint-ne informació per conèixer l’abast d’aquesta actuació, en la qual tres tractors de gran port han estat per la platja fumigant amb lleixiu, «cosa que ha posat en perill les espècies que hi habiten o transiten i ha causat un greu perjudici a l’ecosistema de la zona».

«Davant d’aquest despropòsit, també fem una crida al sentit comú i al seny perquè la resta de municipis costaners de la província gaditana, des de Sanlúcar de Barrameda fins a San Roque, no copiïn aquest model destructor que porta més danys que beneficis», han conclòs els ecologistes.