aquest any

Castells assegura que el Govern vol rebaixar els requisits acadèmics per aconseguir les beques

El ministre assegura els estudiants podrien sol·licitar els ajuts amb un aprovat i es prioritzarà la seva situació econòmica

undefined51736494 madrid  politica  nuevo consejo de ministros   primera reuni200220101308

undefined51736494 madrid politica nuevo consejo de ministros primera reuni200220101308 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre d’UniversitatsManuel Castells, ha assegurat que el Govern pretén rebaixar aquest any els requisits acadèmics per aconseguir beques a l’estudi, de tal manera que els estudiants puguin optar a aquests ajuts amb un aprovat, prioritzant així la situació econòmica dels sol·licitants.

En una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press, Castells ha dit que «hi ha acord» perquè les beques no es concedeixin «per criteri acadèmic», ja que el Govern les considera «un dret subjectiu de les famílies». «Una cosa que estem fent ja és suprimir els requisits acadèmics per a la beca a condició, és clar, que estiguin aprovats», ha dit Castells aquest dilluns.

Des del Ministeri d’Universitats precisen a Europa Press que hi ha un acord amb la ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, perquè aquesta mesura s’apliqui amb independència del curs en el qual estiguin matriculats els estudiants.

Dimecres de la setmana passada, Castells es va reunir amb Celaá per abordar un increment de les beques i ajuts a l’estudi que ajudin a pal·liar els efectes econòmics de la crisi del coronavirus entre els estudiants.

No obstant, com va precisar Castells dijous passat en roda de premsa, tot depèn del vistiplau del Ministeri d’Hisenda. Castells i Celaá es reuniran dijous que ve amb la ministra d’Hisenda, María José Montero, per analitzar la viabilitat econòmica d’aquesta proposta de modificació del decret de beques per al pròxim curs.

En el cas que Hisenda recolzi la proposta, es convocarà l’Observatori de Beques per presentar-la a la comunitat educativa, apunten a Europa Press des d’Universitats. A més, Castells pretén fer-la arribar a les comunitats autònomes en la pròxima reunió de la Conferència General de Política Universitària, prevista per a la setmana que ve.

Notícies relacionades

Al febrer, la ministra Celaá va anunciar al Congrés que el Govern preparava una «profunda reforma» del sistema estatal de beques que porta en vigor des del 2012, amb mesures com la reducció a 5 de la nota d’accés a aquests ajuts i l’eliminació de les quanties variables que va posar en marxa el ministre del Partit Popular José Ignacio Wert, i que va generar nombroses crítiques entre la comunitat educativa.

El sistema de beques aprovat pel PP el 2012 va dividir els ajuts en dues parts: una de fixa (un mínim de 1.600 euros per a cada estudiant) i una variable (que va des dels 60 fins als 1.500 euros per alumne). Aquesta última depèn del les notes obtingudes i la seva renda familiar, entre altres factors i també depèn del pressupost que queda després de repartir la part fixa.