la pandèmia i el sexe

Els científics no creuen que el semen transmeti el coronavirus

Un estudi de la Universitat de Utah creu poc probable que la malaltia s'encomani sexualment

segea38714069 tres pares de pies en la cama      foto 123fr200423182636

segea38714069 tres pares de pies en la cama foto 123fr200423182636

2
Es llegeix en minuts

És poc probable que el Covid-19 es propagui a través del semen, segons científics de la Universitat de Utah Health que van participar en un estudi internacional d’homes xinesos que recentment han tingut la malaltia. Els investigadors no van trobar evidència del virus al semen o els testicles dels homes.

L’estudi, publicat a la revista ‘Fertility and Sterility’, no va ser prou exhaustiu com per descartar completament la possibilitat que la malaltia pogués ser transmesa sexualment. No obstant, les possibilitats que ocorri, basant-se en aquesta limitada troballa, semblen ser remotes.

«El fet que en aquest petit estudi preliminar sembli que el virus que causa el Covid-19 no apareix als testicles o al semen podria ser una troballa important. Si una malaltia així fos transmissible sexualment, això tindria importants implicacions per a la prevenció de malalties i podria tenir greus conseqüències per a la salut reproductiva de l’home a llarg termini», explica el líder del treball, James M. Hotaling.

Les proves

L’equip internacional d’investigadors de la Xina i els Estats Units va llançar l’estudi en resposta a les preocupacions que el SARS-CoV-2 podria ser transmès sexualment com l’Ebola, el Zika i altres patògens virals emergents. Per esbrinar-ho, van recollir mostres de semen de 34 homes xinesos un mes (de mitjana) després que se’ls diagnostiquessin casos lleus a moderats de Covid-19. Les proves de laboratori no van detectar SARS-CoV-2 en cap de les mostres de semen.

Però només perquè el virus no fos present al semen existent no era necessari descartar que no hagués entrat als testicles on es formen els espermatozoides. «Si el virus està als testicles però no en l’esperma, no pot ser transmès sexualment. Però si està als testicles, pot causar un mal a llarg termini a la producció de semen i esperma», detalla un altre dels responsables del treball, Jingtao Guo.

El trencaclosques

Per resoldre aquesta part del trencaclosques, els investigadors van analitzar un conjunt de dades generades a partir d’un atles d’ARNm d’una sola cèl·lula de donants d’òrgans joves i saludables que estava disponible en treballs anteriors. Aquest atles els permet examinar l’ARNm, el material genètic utilitzat per fer proteïnes, en una sola cèl·lula testicular.

En aquest cas, els científics el van utilitzar per examinar l’expressió d’un parell de gens associats amb el SARS-CoV-2. Aquests dos gens, l’enzim convertidor d’angiotensina 2 (ACE2) i la proteasa serina transmembrana 2 (TMPRSS2) actuen com a receptors, i permeten que el SARS-CoV2 penetri a les cèl·lules i es repliqui. Perquè el virus pugui accedir a les cèl·lules de manera efectiva, els dos receptors han de ser presents en la mateixa cèl·lula.

Notícies relacionades

Quan els científics van examinar el conjunt de dades, van trobar que els gens que codifiquen aquestes dues proteïnes només es van trobar en quatre de les 6.500 cèl·lules testiculars, cosa que suggereix que és poc probable que el SARS-CoV-2 envaeixi les cèl·lules testiculars humanes, argumenta Guo.

Malgrat aquestes troballes, els investigadors reconeixen que el seu estudi té diverses limitacions importants, incloent una petita mida de mostra i el fet que cap dels donants havia estat greument malalt amb Covid-19. «Podria ser que un home que està greument malalt podria tenir una càrrega viral més alta, cosa que podria conduir a una probabilitat més gran d’infectar el semen. Simplement no tenim la resposta a això ara mateix», admet Hotaling.

Temes:

Sexe Coronavirus