espècie protegida

WWF demana una investigació sobre la mort de l'os Cachou

El Fons Mundial per a la Natura sol·licita dades a la Generalitat i al Govern central sobre totes les actuacions dutes a terme després de la mort de l'animal

zentauroepp53123559 soc cachou oso200415180655

zentauroepp53123559 soc cachou oso200415180655 / Conselh Generau d Aran

2
Es llegeix en minuts

El Fons Mundial per a la Natura (WWF) Espanya ha sol·licitat a la Generalitat i al Ministeri de Transició Ecològica informació sobre totes les actuacions que s’estan realitzant després de la mort de l’os Cachou, trobat a Les (Lleida) el 9 d’abril, incloses les anàlisis microbiològiques i patològiques sobre lesions d’òrgans per descartar l’ús de verí.

L’organització ha assegurat aquest dimarts en un comunicat que ha reclamant la informació amb la màxima brevetat possible al director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de Catalunya, Ferran Miralles, i al secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per tractar-se d’una espècie «en perill crític d’extinció».

L’entitat ecologista ha assenyalat que confia «que totes aquestes anàlisis s’estiguin realitzant amb absolut rigor i ha avançat que en cas que la informació sol·licitada presenti mancances o imprecisions, adoptarà «les accions oportunes». WWF considera que l’anunci prematur realitzat pel Consell General d’Aran, atribuint la mort de l’os Cachou a causes naturals per una baralla amb un altre mascle i una caiguda des de 40 metres, va ser «totalment inadequat i alimenta el clima de desconfiança entorn de la veracitat de les causes de la mort» d’aquest exemplar, com ja han manifestat altres organitzacions.

Dades de la necròpsia

Els experts consultats per WWF posen en dubte que, després de les dades de la necròpsia preliminar aportades per l’Administració aranesa, «pugui afirmar-se sense dubtes que es tracta d’una mort natural, a causa de la falta de ferides i contusions pròpies d’una mort d’aquest tipus». WWF Espanya assenyala que el jove os trobat mort, que tenia 6 anys, era clau, perquè aportava «una important variabilitat genètica a la població oriental d’os bru», ja que el seu pare no tenia parentiu amb l’os Pyros, el mascle dominant del qual descendeixen gairebé tots els exemplars d’aquesta població.

Per a una població tan petita i tan endogàmica com aquesta, la mort d’aquest exemplar suposa una «importantíssima pèrdua», ha remarcat WWF, que ha precisat que els nivells de variació genètica d’aquesta població, que en permeten la supervivència, estan entre els més baixos dels descrits en la literatura científica per a aquesta espècie.

La polèmica

Notícies relacionades

L’organització ha insistit que aquest os ha sigut objecte d’una constant polèmica des del seu marcatge i que «va ser assenyalat sense proves com el responsable de diversos atacs a bestiar domèstic, cosa que va portar l’Administració a aplicar un protocol per a la gestió d’ossos problemàtics i que determinats sectors exigissin la seva retirada de la població del Pirineu».

El secretari general de WWF Espanya, Juan Carlos del Olmo, ha afirmat que «l’os és una espècie en perill crític i no pot existir ni una ombra de dubte sobre les raons de la mort del Cachou, un exemplar que havia sigut assenyalat públicament per determinats sectors com a responsable de danys al bestiar a la Vall d’Aran». «Reclamem la màxima transparència i de forma urgent tota la informació disponible a la Generalitat i al Ministeri de Transició Ecològica per descartar que la mort d’aquest os hagi sigut premeditada», ha agregat.